Valentin Inzko imenovan za novog Visokog predstavnika

ValentinBosna i Hercegovina zvanično je dobila visokog i specijalnog predstavnika Evropske unije. Valentin Inzko će preuzeti dužnost 26. marta, odmah nakon sastanka političkih direktora Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira.

Na današnjem sastanku ambasadori Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira zvanično je imenovan Valentin Inzko na funkciju visokog predstavnika u BiH. Istovremeno, Bruxelles je potvrdio da je Vijeće ministara EU-a u srijedu, po preporuci Javiera Solane, imenovalo Inzka za specijalnog predstavnika EU-a.

„Nadam se da ćemo zajednički da radimo svi u BiH, da možemo da idemo korak napred. Međutim, sigurno će za mene biti jedan od velikih prioriteta prudski proces”, izjavio je za FTV Valentin Inzko.

Valentin Inzko, inače doktor pravnih nauka, rođen je 1949. godine u Klagenfurtu. Od 1996. do 1999. godine bio je ambasador Austrije u Sarajevu.

BiH će biti jedna od tema skupa ministara vanjskih poslova EU-a, koji će se održati u ponedjeljak u Bruxellesu. EU ima namjeru redefinirati svoj angažman u BiH. U tom kontekstu treba gledati i na jučerašnju najavu ministara odbrane zemalja Unije koji su zatražili okončanje misije EUFOR-a.

Evropska unija smatra da je ostvarena vojna misija u BiH, te da svoje prisustvo treba ojačati kroz ured specijalnog predstavnika.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *