Vatru je trpila srpska vojska

Na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske optuženom za zločine počinjene tokom rata u BiH, nastavljeno je u četvrtak unakrsno ispitivanje Aernouta Van Lyndena, novinara britanskog Sky Newsa koji je od maja 1992. godine boravio u Sarajevu.

Arnout Van Lynden
Arnout Van Lynden
Tokom unakrsnog ispitivanja optuženi Radovan Karadžić je svjedoku čitao borbene izvještaje Sarajevsko-romanijskog korpusa (SRK) Vojske RS-a (VRS) u kojima se navodi da su primijetili “snajperske i PAM aktivnosti”, te “veću koncentraciju Zelenih beretki” u dijelu grada koji je pod kontrolom “bosanskih snaga”.

“Oni se zaklinju u razna primirja, a vidite koliku vatru trpi srpska vojska sa zgrada kao što su Parlament, muzej, Vlada… Je li vama bilo nemoguće da dođete do tog podatka i da o tome izvjestite?”, pitao je optuženi svjedoka.

Svjedok je kazao da su rakete padale na dio grada koji je “u rukama bosanske vlade”, te ako je trebao znati za druge napade, o tome ga je optuženi trebao obavijestiti.

“Osim toga, Zelene beretke se spominju više puta – to je figment srpske imaginacije. Ja nikada nisam vidio Zelene beretke da idu po gradu u junu 1992. godine. Minobacače sam u Sarajevu vidio 1994. godine, ali ne da se iz njih puca. (…) Vatra koju smo mi vidjeli dolazila je sa srpskih položaja. To je položaj na koji me je odveo gospodin Mladić u septembru 1992. godine”, kazao je Van Lynden.

Ratko Mladić, komandant Glavnog štaba VRS optužen je u Haškom tribunalu za zločine počinjene tokom rata u BiH, ali se nalazi u bjekstvu već više od deset godina.

Optuženi je kazao da se Zelene beretke njima nisu priviđale, nego su ih “sasvim realno ubijale”.

Tužilaštvo ICTY-a Karadžiću na teret stavlja da je od aprila 1992. do novembra 1995. godine učestvovao u kampanji snajperskog djelovanja i granatiranja Sarajeva, s ciljem širenja terora.

Karadžić je svjedoka ispitivao i o položajima Armije BiH u okolini Sarajeva, te je kazao da su više brda na planini Trebević držali muslimani nego Srbi.

“Vaše snage su me odvele na Trebević i pokazale svoje položaje. Nisu mi pokazali gdje je bosanska vojska i odakle su oni izloženi vatri. Nikada mi nisu rekli da tamo ima položaja bosanske vojske2, odgovorio je Van Lynden.

Citirajući još jedan borbeni izvještaj SRK-a, Karadžić je pitao svjedoka da li mu je promaklo 50 granata iz rejona Orlić i 30 granata koje su padale po Ilidži, te da li bi bila “prvorazredna senzacija” da je izvijestio kako “tuku naše položaje bojnim otrovima”.

“Mi smo izvijestili da su u toku bile borbe. Mi ne sjedimo na vrhu zgrade i brojimo granate koje idu u jednom i drugom pravcu. Kada je riječ o hemijskom oružju – to je prvi put da čujem da je korišteno. To me ponovo vraća na pitanje – ako ste to znali, zašto niste doveli novinare i pokazali im šta se to dešavalo”, kazao je Van Lynden.

Karadžić je istakao da su Van Lynden i drugi mediji stvorili sliku o Sarajevu koja je išla na štetu Srba.

“Mapa i teren se ne poklapaju. To je tendenciozno i pogrešno informisanje, ili ako nije tendenciozno, onda je neinformisano”, kazao je optuženi.

Unakrsno ispitivanje ovog svjedoka nastavit će se u petak 21. maja.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *