“Veče sa Sidranom” u Jelićevoj

Dugoočekivana večer bogata pričama iz života popraćena raznim muzičkim podlogama očekuje posjetioce kako u CKM-u tako i putem Facebook Livestream-a.

Abdulah Sidran, Almir Kurt Kugla, Adis Sirbubalo

U ponedjeljak, 25. aprila 2022. godine, u Centru za kulturu i mlade (Jelića 1, Sarajevo) ljubitelji književne riječi imaće priliku družiti se sa Abdulahom Sidranom i njegovim prijateljima, Almirom Kurtom Kuglom, Adisom Sirbubalom i Admirom Halilovićem.

Iznimno plodan autor, Abdulah Sidran ogledao se u mnogim umjetničkim sferama. Uređivao je omladinske listove i časopise, predavačke tribine. Do aprila 1992. bio je zaposlen na RTV Sarajevo, kao “vodeći dramaturg”. U književnosti se javio šezdesetih godina, pjesmama i prozom, u generaciji mladih književnika koju često nazivaju “šezdesetosmaškom”. Za svoje pjesničke knjige nagrađivan je književnim i društvenim priznanjima (Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva, Godišnja nagrada Udruženja književnika BiH, Godišnja nagrada Izdavačkog preduzeća “Svjetlost”, Zmajeva nagrada…). U ratu objavljena knjiga njegove poezije “Sarajevski tabut” nagrađena je priznanjem, “Nagradom slobode”, PEN-centra Francuske. (Prethodni laureati: Solženjicin,Saharov,Havel.). Izbori iz njegove poezije, prevodeni su na njemački, francuski, italijanski i objavljeni u Austriji, Francuskoj, Italiji (Insel bin ich, im Herzen der Welt, Cercueil de Sarajevo, La bara di Sarajevo). Za italijansko, dvojezično, izdanje, dobio je nagradu ”Premio letterario 1996 della Fondazione Laboratorio Mediterraneo”.

Scenarista je filmova ”Sjećaš li se Dolly Bell?”, ”Otac na službenom putu”, ”Kuduz”, „Praznik u Sarajevu“, „Savršeni krug“. Redovni je član Akademije nauka i umjetnosti BiH i majstorski kandidat u šahu. Živi i radi u Sarajevu.

“Veče sa Sidranom“, počinje u 20:30 sati, u velikoj sali CKM,a biće i emitirano uživo preko Facebook kanala CKM-a.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *