Večeras će mjesec biti pun i velik

Ako vas mjesečina probudi u noći s petka na subotu (4. na 5. maj 2012), ne propustite se približiti prozoru i pogledati prema nebu. “Majski puni Mjesec” će biti 14 posto veći i 30 posto svjetliji od svih ovogodišnjih.

Mjesec pun i velik
Mjesec pun i velik
Naučni izraz za ovaj fenomen je “mjesec u perigeju”. Perigej je tačka na putanji nekog tijela u orbiti oko Zemlje u kojoj je tijelo najbliže Zemlji.

Mjesečeva veličina varira u u anšim očima zbog ovalnog oblika njegove orbite. On slijedi eliptičnu putanju oko Zemlje koja je s jedne strane “perigej”, oko 50.000 km bliže od druge “apogej”. Puni mjesec u perigeju Mjesečeve orbite čini ga posebno velikim i svijetlim.

Mjesec će ove godine biti navjeći ako se gleda sa zemlje, 5. maja u 17:34 sati (CET), kada doseže perigej. Samo minut kasnije, Mjesec će se poredati sa Zemljom i Suncem kako bi postao veličanstveno pun.

Najbolje vrijeme za posmatranje je kada Mjesec bude u blizini horizonta, tada izgleda nevjerovatno velik, sijajući kroz drveće, zgrade i druge objekte na Zemlji.

Prema narodnim vjerovanjima sve vrste čudnovatih stvari događaju se pod svjetlom punog Mjeseca. Navodno raste broj prijema u bolnice, stopa kriminala se povećava, a ljudi se ponašaju čudno. Ideja da puni Mjesec uzrokuje psihičke poremećaje bila je raširena u srednjem vijeku. Čak i riječ “ludilo”, odnosno “ludost”, dolazi od latinske riječi za “mjesec” (Luna).

Mjesec na Zemlji
Mjesec na Zemlji
Većina novijih studija ne pokazuje povezanost između faze Mjeseca i pojave neprirodnog ili kriminalnog ponašanja, bolesti… Mjesec je manje uticajan na promjenu ljudskog ponašanja nego što se u narodu vjeruje, i vjerovatno se radi o čistoj autosugestiji.

Mjesec u perigeju donosi posebno visoke “perigejeske plime”, ali to ne treba zabrinjavati. Na većini mjesta, lunarna gravitacija povuče perigej plimne vode samo nekoliko centimetara više nego obično. Lokalna konfiguracija obale može pojačati učinak na oko 15 centimetara. Mjesec u perigeju je pojava koja se dešava prosječno jednom godišnje. Zadnji put se desio 19. marta 2011. godine, kada je pun Mjesec bio gotovo 400 kilometara bliže Zemlji od onoga koji očekujemo noćas.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *