Večeras premijera filma Ostavljeni

scena iz filma Ostavljeni
scena iz filma Ostavljeni
Nakon svjetske premijere na festivalu u Karlovim Varima, gdje je film “Ostavljeni” reditelja Adisa Bakrača i scenariste Zlatka Topčića, nastao u produkciji Heft, prikazan u takmičarskoj selekciji East of the West, film “Ostavljeni” premijerno će biti prikazan u utorak i pred domaćom publikom.

Premijera će biti upriličena u mulitipleks kinu Cinema City u utorak. Dva dana kasnije, od 9. decembra počinje distribucija u bh. kinima, kad će film biti prikazan domaćoj publici, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare producent filma Almir Šahinović.

Film “Ostavljeni”, reditelja Adisa Bakrača je, u najkraćem, film o posljedicama godina kad su ljudi bili najmanje ljudi. “Nije svaki čovjek čovjek”, kaže Amila, koju tumači Mirela Lambić, prije nego što će saznati da je dječak koji je slučajno ušao u njen život njeno dijete koje je ostavila.

Film “Ostavljeni” vodi nas u prostor najosjetljivije društvene skupine – djece bez roditeljskoj staranja pred kojim smo često spremni zatvoriti oči vjerujući da neko drugi treba voditi brigu o tome. “Moja je želja i ideja vodilja bila prikazati sudbine djece koja su neprekidno izložena manipulacijama odraslih zarad ostvarenja njihovih sitnih interesa”, kaže reditelj filma Adis Bakrač.

Osim odličnih uloga koje su ostvarili Mira Furlan, Mirsad Tuka, Dragan Marinković, Zijah Sokolović i Mirela Lambić zaista treba naglasiti sjajan izbor Tonya Grge koji je za ulogu Alena u filmu “Ostavljeni” nagrađen “Zlatnom arenom” na Pula Film Festivalu.

Reditelju Adisu Bakraču dodijeljeno je za režiju tog filmskog ostvarenja priznanje Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana (FEDEORA).

Film je prikazan i na Haifa International Film Festivalu, Ljubljana International Film Festivalu, Amiens Film Festivalu i Pula Film Festivalu.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *