Victor Vasarely u Umjetničkoj galeriji BiH

Umjetnička galerija BiH, Sarajevo
Umjetnička galerija BiH, Sarajevo
Stvaralaštvo jednog od utemeljitelja i velikana umjetničkog pravca op-arta Victora Vasarelyja predstavljeno je večeras na impresivnoj izložbi u Umjetničkog galeriji BiH u okviru festivalskog programa “Sarajevska zima”, kroz privatnu kolekciju jednog od najvećih kolekcionara ovog umjetnika Tibora Csepeia.

Postavkom je obuhvaćeno 110 Vasarelyjevih djela, od čega 96 crteža i 12 skulptura, rađenih od 1930. do 1990. godine. Zanimljiva je činjenica da je izložena i Vasarelyjeva slika – jedina koja je “putovala” u svemir 24. juna 1982. godine na sovjetsku svemirsku stanicu Saliut 7.

Op-art slika nije predstava spoljašnjeg svijeta kao u raznim vidovima figuracije, a niti predstava emocionalnih naboja kao u raznim vidovima apstrakcije. Ona je slika određenih znakova koji u posmatračevom oku izazivaju žive i dinamične efekte.

Vasarely, koji je umro 1997. godine, bio je posebno poznat po idejama o socijalizaciji umjetnosti, odnosno njenoj dostupnosti svima, što je ovog umjetnika svrstalo u velike vizionare.

Također, njegove inovacije u domenu boje i optičkih iluzija postale su tokom 60-ih i 70-ih godina 20. stoljeća dio popularne kulture, uz snažan utjecaj na savremene umjetnike, industrijske i grafičke dizajnere, arhitekte i druge stvaraoce.

Brojne posjetioce i zvanice pozdravio je ambasador Republike Mađarske u BiH Laszlo Toth, ocijenivši da je pred sarajevskom publikom fantastična izložba Vasarelyjevih izvanrednih djela.

“Mađarska se ponosi Vasarelyjem, jer je on veliko čudo umjetnosti. Njime se ponosi i Francuska, a trebao bi i čitav svijet”, kazao je on.

Nekoliko prigodnih riječi uputio je i ambasador Francuske u BiH Roland Gilles, naglasivši da je posebno važna činjenica u izboru Vasarelyjeve izložbe što je to bio umjetnik koji je predstavljao težnju ujedinjenja Evrope u kojoj je moguća mobilnost ljudi.

“Druga jako važna stvar je što je on težio da približi ljudima svoju umjetnost. Zalagao se za demokratizaciju umjetnosti kako bi ona postala dostupna svima”, kazao je on.

Pozdravne riječi su uputili i vlasnik kolekcije Tibor Csepei, direktor “Sarajevske zime” Ibrahim Spahić te direktorica Umjetničke galerije BiH Meliha Husedžinović.

Izložba će biti otvorena do 20. februara 2011. godine, a biće predstavljena i u Zenici, Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *