Dunjaluče, golem ti si

Kako je Sarajevo izgledalo prije skoro stotinu godina

Vijećnica i pogled prema Vratniku
(Sarajevo, 1915. godine)

Pogledajte imena koja su rođena te pradavne 1915. godine. Tu su bosanskohercegovački književnik – Branko Ćopić (1. januar), čuvena ikona bluesa – Billie Holiday, (7. april), legendarni Grk Zorba – Anthony Quinn (21. april)… 1915. godine je rođen i čovjek koji je radio talasima doveo vanzemaljce na planetu Zemlja – Orson Welles (6. maj), zatim čuveni miner Vlado iz Bitke na Neretvi – Yul Brynner (7. juli), švedska glumačka diva – Ingrid Bergman (29. august)… Na ovu listu se uspio ugurati i čileanski diktator Augusto Pinochet (25. novembar), a tu je, ne bez zasluge (ipak se rodio) i čovjek koji je sve “radio na svoj način” – Frank Sinatra (12. decembar), a nipošto ne smije biti zaboravljen maleni francuski vrabac – Edith Piaf (19. decembar).

Veza između velikih mahom estradnih imena i video klipa koji je pred vama je godina u kojoj su se ovom svijetu desile pomenute zvijezde i ovaj kratki pokretni dokument o najljepšem glavnom gradu na svijetu. Nije poznato ime niti jedne osobe. ne vjerujemo da je iko od njih i sanjao da će ga skoro stotinu godina kasnije posmatrati kao raritetan primjerak nečega čega više nema, a življe je nego ikad. Te dobro poznate mahale, sokaci i čikme. I taj čerpić, terazije u rukama vještog trgovca koji uzima više al’ ne mari. I kaldrma, i zahuktali Ćiro. A pozna se i Vijećnica. Sve je tako poznato i tako daleko…

Ali čemu priča? Pogledajte, uz dodatak fenomenalnog Himze Polovine i pjesme, koja upravo njemu ponajbolje stoji – Dunjaluče, golem ti si… Uživajte!

Dunjaluče, golem ti si.
Sarajevo, seir ti si.
Baščaršijo, gani ti si.
A Vratniče, gazi ti si.
Oj, Bistriče, strmen ti si.
Čemalušo, duga ti si.
Latinluče, ravan ti si.
A, Bezistane, mračan ti si.
Tašlihanu, širok ti si.
Lijepa Maro, l'jepa ti si.
Dosta si me napojila,
Od dušmana zaklonila.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *