Video: Kome treba žičara?

Obnovom Trebevićke žičare Sarajevo bi, izmedju ostalog, opet postalo jedini grad u svijetu gdje se za samo 8 minuta može stići iz centra grada na planinu. Još kad bi to nešto značilo onima koji o tome odlučuju..

Trebevićka žičara osamdesetih godina 20. vijeka
Trebevićka žičara je izgradjena davne 1959. godine

Nekada se iz centra Sarajeva do Trebevića žičarom stizalo za 12 minuta. Žičara je potpuno srušena tokom opsade Sarajeva. Već pet godina se trebevićka žičara pokušava obnoviti ali cijeli projekat stagnira. Ovaj put ne izostaju novci jer donatori iz inostranstva bukvalno poklanjaju svu opremu, ali sarajevske vlasti se ponašaju blago rečeno skandalozno i čini se da baš ne mare za obnovu jednog od nekadašnjih simbola grada na Miljacki.
U medjuvremenu je donatoru iz švajcarske dosadilo beskonačno čekanje, pa je odlučio da, ukoliko se do kraja 2015. godine sarajevski oci ne dogovore, povuče 7 miliona maraka koje je kanio pokloniti za ovaj projekat.

Trebevićka žičara osamdesetih godina 20. vijeka
Od centra grada do Trebevića se dolazilo za samo 12 minuta.

Trebevićka žičara je izgradjena davne 1959. godine. Brojne generacije su osjetile ljepotu dvanaestominutne vožnje do Trebevića. S druge strane, uveliko stasavaju generacije koje samo iz priča mogu saznati kako je baš tu, u olimpijskom gradu nekad davno živjelo čudo koje se zvalo žičarom i koje je svoje domaćine i njihove goste za tili čas prebacivalo iz gradske vreve u planinsku oazu. Ukoliko se stvari pokrenu s mrtve tačke, žičara bi mogla biti stavljena u funkciju već 2017. godine, a vožnja od centra grada do Trebevića bi trajala 8 minuta.
Video-prilog radija Slobodna Evropa

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *