Videonale on Tour

Videonale on TourMeđunarodna izložba video umjetnosti „Videonale 12” otvorena je u četvrtak uveče u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu. Izložba koja je realizovana u saradnji s Goethe-Institutom BiH će biti otvorena do 7. juna.

Predstavljeni su radovi 43 međunarodna umjetnika, rađeni različitim tehnikama od jednostavnih snimaka običnom video-kamerom, do onih tehnički zahtjevnijih, pa i animacije.

Festival savremene video umjetnosti „Videonale”, datira iz 1984. godine i održava se svake dvije godine u Muzeju umjetnosti u Bonu. Popularan je kako kod domaće i internacionalne publike, tako i kod studenata, umjetnika i stručnjaka za video, film i medije.

Već nekoliko godina „Videonale on Tour” predstavlja svoj program i u inostranstvu u cilju širenja ideje festivala ali i poticanju mladih umjetnika da rade i šalju svoje radove.

Na inicijativu Dunje Blažević iz Centra za savremenu umjetnost Sarajevo (SCCA) i Emire Kukrić iz galerije Kuk u Kelnu ova izložba je postavljena i u Sarajevu.

„Video umjetnost se bazira na vremenu. Ukoliko ste pogledali samo djelić videa to je isto kao da ste posmatrali samo trećinu neke slike. Bez obzira odakle umjetnici dolaze, svi imaju nešto zajedničko – pristup snimanju videa. To može biti i najjednostavnije snimljen rad ali da je maštovit. Video umjetnost se postepeno širi jer tehnologija više nije toliko skupa kao nekad. Sve veća prisutnost HD tehnologije daje dimenziju više ovim radovima koji mogu biti zabavni, dok je za neke potrebna koncentracija i strpljenje”, kaže Georg Elben direktor “Videonala”.

U Umjetničkoj galeriji BIH predstavljeni su video radovi iz Njemačke, Francuske, Belgije, Velike Britanije, Kalifornije, Ruminije, BiH… Među njima je i rad Tobiasa Sternberga iz Švedske.

„Moji radovi su zasnovani na usporenom snimku. Koristeći fotoaparat uslikam mnogo brzih snimaka (snapshots) i onda ih poredam kako bih dobio pokretnu sliku. Rad je tehnički zahtjevan, jer za animaciju od deset sekundi potrebno je preko 120 slika”, objašnjava Sternberg.

Irena Sladoje, bh. umjetnica koja je na Videonalu predstavila svoj rad, 27 maj 2010Irena Sladoje iz Bosne i Hercegovine predstavila je svoj rad koji nosi naziv „Home” (Dom).

„Sav moj rad se bazira na ličnom iskustvu koje stavljam u određeni socijalni kontekst. To su neke obične, životne teme. Konkretno rad „Home” je video rad koji govori o konstrukciji destrukcije u ljudskoj prirodi. Ne nudim samo estetsku priču, već ono u čemu bi se svako mogao prepoznati. Ukoliko se ostvari dijalog između mene i publike, postigla sam cilj.”

Video umjetnost je demokratična jer se svako njome može baviti, a i veliki broj bh. umjetnika se sve više okreće ovom umjetničkom izražaju, smatra Dunja Blažević, direktorica SCCA:

„U BiH je poslije rata video produkcija vrlo živa. Umjetnici rade nezavisne produkcije jer to više nije tako skupo i komplikovano. Svima je dostupna video-kamera i kompjuter za video montažu. Mnogi bi se željeli ozbiljnije ovim baviti, ali problem je što u BiH ne postoji multimedijalno odjeljenje pri Likovnoj akademiji. Za očekivati je da će se i to promijeniti.”

Svake godine direkcija Videonala zaprimi preko 1.000 radova iz cijeloga svijeta. Radove može prijaviti svako, stoga su pozvani i mladi umjetnici BiH kao i zemalja regiona.

piše: Zvjezdan Živković

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *