Vijeće roditelja Djece Sarajeva za pravdu, ljudska prava i građanske slobode

djecaPredstavnici Vijeća roditelja JU Djeca Sarajeva danas su prisustvovali sastanku Komisije za pravdu, ljudska prava i građanske slobode KS, koji su kao tačku dnevnog reda razmatrali i situaciju u JU Djeca Sarajeva.

Sastanku su osim članova komisije prisustvovali i Ministar Safet Kešo, te Pomočnik Ministra za predškolsko obrazovanje Sretko Žmukić.

Roditelji su u pisanoj formi iznijeli zahjeve formulisane na osnovu zakonom definisanih ovlaštenja, te na osnovu činjenice da roditelji participiraju u finansiranju JU sa znatnim iznosom, kao i činjenice da su djeca finalni korisnici usluga JU, te samim tim roditeljima mora biti dopušteno da javno iznesu svoje stavove i preduzmu mjere da se njihovi zahtjevi ispoštuju.

Komisiji je u zahtjevima traženo da se poboljšaju uslovi boravka djece u JU, prvenstveno kada je u pitanju hrana, na koju se prema finansijskom izvještaju ustanove troši mizernih 0,5 KM po djetetu dnevno, kao i obezbjeđenje adekvatnog smještaja za djecu, kreveta, tople vode, unificiranje i poštivanje higijenskih standarda, uspostava sistema kolektivnog osiguranja za djecu, te omogučavanje organiziranih ljetovanja / zimovanja pod nadzorom stučnih radnika.

Zahtjevana je finansijska revizija poslovanja JU Djeca Sarajeva, kao i sprovođenje transparentnih i nepristrasnih anketa među roditeljima, a vezano za odabir i finansiranje speciljaliziranih programa kao što su ples, strani jezici, vjeronauka i druge aktivnosti.

Traženo je i stvaranje uslova u kojima bi Vijeće roditelja moglo kontinuirano i neometano raditi tokom cijele školske godine tj. mehanizmi kojima bi se obezbjedilo zakonsko učešće roditelja u radu ustanove.

Sa članovima komisije su podiljene i sumnje o postojanju straha kod uposlenika, koji nisu upoznati sa svojim radnim pravima, a u tom kontekstu je zahtjevana i revizija procesa zapošljavanja unutar ustanove, kao i postojećih slučajeva povrede radnih prava uposlenika.

Komisija je u cjelosti saslušala zahtjeve predstavnika VR, te se obavezala donijeti zaključke u skladu sa iznesenim argumentima.

Ministar Kešo je iznijeo stav da je vrijeme da se u JU Djeca Sarajeva podvuče crta, te da se nađe mehanizam uspostave zakonitog poslovanja prvenstveno objavom konkursa za izbor članova Upravnog odbora ustanove propisanom procedurom u kojoj bi roditelji imali svog predstavnika u komisiji.

U nadi da je ovaj susret samo još jedna karika u rješenju postojećih tenzija, Vijeće roditelja će nastaviti insistirati na utvrđivanju nezakonitosti vezanih za rad ustanove, kao i uspostavi boljih odnosa između menadžmenta ustanove i roditelja.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *