Vijećnica je sinoć odisala prozračnim zvukom flaute

U srijedu uveče, u jedinstvenom ambijentu Vijećnice, sarajevskoj publici se premijerno predstavio Kvartet flauta 4Syrinx, koji čine umjetnice, flautistice i profesorice flaute iz Slovenije i Hrvatske: Karolina Šantl Zupan, Irena Rovtar, Darija Zokić i Marina Novak, a izvele su vrlo zanimljiv program koji je nastao kao sinteza originalnih djela pisanih za ovaj kamerni ansambl i aranžmana poznatih kompozicija pisanih za druge sastave.

Kvartet flauta 4Syrinx u Vijećnici (Sarajevo, 11. maj 2016)
Kvartet flauta 4Syrinx u Vijećnici (Sarajevo, 11. maj 2016)

Koncert je otvoren izvedbom Mozartovog Divertimenta K.136/125a u aranžmanu Franka Michaela, nakon kojeg je uslijedila Elegija Josepha Jongena. Prvi dio premijernog nastupa zaključen je maestralnom izvedbom 5 Pjesama bez riječi Felixa Mendelssohna Bartholdyja.
Drugi dio koncerta donio je izvedbe tri komada iz ciklusa Maštanje hrvatske autorice Dore Pejačević u aranžmanu članice ansambla Marine Novak, a potom i čuvene Enigma varijacije Edwarda Elgara u priredbi M. Orrissa. Posljednji na programu našao se izbor najpopularnijih numera iz opere Carmen Georgesa Bizeta koje su članice ansambla izvele sa velikom lakoćom.
Ansambl je pokazao istinsko umijeće zajedničkog muziciranja, uz prozračan zvuk, dobru koordinaciju i tehničku spretnost sjedinjene u specifičnom ambijentu Vijećnice, mjesta na kojem nas večeras od 20 sati očekuje koncert još jednog izvrsnog kamernog ansambla – Gudačkog kvarteta Tartini iz Slovenije. Ulaz na koncert je besplatan.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.