Viktor Ivančić: Sarajevo je bez sumnje kulturna i civilizacijska metropola

U intervjuu za riječki Novi list, Viktor Ivančić, urednik kultnog Ferala, između ostalog, pomenuo je i svoju nedavnu posjetu svom rodnom gradu gdje je odlikovan za širenje građanske hrabrosti.

Viktor Ivančić
Viktor Ivančić
O svom rodnom Sarajevu Viktor kaže:

“Bio sam među prijateljima, pa sam se osjećao dobro. Uvijek u Sarajevu ostanem dovoljno kratko da me ne zahvati gorčina. Tu sam sasvim slab i, da tako kažem, antinovinarski raspoložen. Odem prije nego što se suočim s pretjeranom količinom realnosti.

Ne bih htio biti sentimentalan, a i nisu mi baš simpatična sva ona dobronamjerna patroniziranja Sarajeva, bilo zbog kompliciranosti tamošnje političke situacije, bilo zbog činjenice da je grad bio najveća žrtva protekloga rata.

Apsurd toga rata, doduše, tamo je najvidljiviji – naime spoznaja da su se ovi narodi klali posve uzaludno, te da svoje slavne pobjede i poraze, nakon što prebroje mrtve i podignu im spomenike, mogu lijepo objesiti mački o rep – ali predodžbu o tome da je u današnjem Sarajevu zaostao talog balkanskoga političkog pakla, da je jedino Bosna „tamna mrlja“ lišena bilo kakve perspektive dok će svima ostalima granuti nekakvo sunce, ja zapravo ne dijelim.

Sarajevo je danas ekonomski i politički destruirano na vrlo sličan način kao i drugi gradovi na ovim prostorima. U odnosu na Split, recimo, gdje je voljom naroda za gradonačelnika izabran jedan nepojmljivi luđak – pa sam taj čin možemo razumjeti kao obred kolektivnog kamenovanja preostalih tragova urbaniteta – Sarajevo je bez sumnje kulturna i civilizacijska metropola.”

Cijeli intervju pod naslovom “Hrvatsku nisam sanjao, niti me budnog usrećuje” pročitajte na stranicama Novog lista

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *