Više od hiljadu ubijene djece

Ratno groblje (Sarajevo,. 1992)
Ratno groblje (Sarajevo,. 1992)

Bivši policajac iz Sarajeva je na suđenju Radovanu Karadžiću kazao da je u ovom gradu tokom rata poginulo više od 1.000 djece

Dragan Mioković, nekadašnji vođa tima istražitelja Centra službi bezbjednosti Sarajevo, kao svjedok Optužbe na suđenju Radovanu Karadžiću kazao je da je učestvovao u istragama više desetina incidenata granatiranja i snajperisanja u ovom gradu.

“Prema procjenama CSB-a, broj civila ubijenih u Sarajevu je između 10 i 11 hiljada. Sa ove vremenske distance, te naše procjene su se pokazale kao tačne. (…) Naše procjene su da je u tom broju između 1.300 i 1.400 djece mlađe od 15 godina. (…) Sarajevo je bilo pod opsadom, na njega je pucala vojska kojom ste vi komandovaliâ”, kazao je Mioković odgovarajući na unakrsna pitanja optuženog.

Radovan Karadžić, bivši predsjednik RS i vrhovni komandant njenih oružanih snaga, optužen je za genocid i druge zločine počinjene tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine. Prema navodima optužnice, učestvovao je u kreiranju i provođenju strategije granatiranja i snajperisanja Sarajeva, usljed čega su ubijene hiljade civila.

Nastavak unakrsnog ispitivanja Dragana Miokovića zakazan je za 29. oktobar.

Na ovom ročištu Odbrana je obavijestila Sudsko vijeće da su podnijeli zahtjev za “trenutni prestanak s radom, odnosno suspenziju ovog postupkaâ”, o čemu će se Tužilaštvo naknadno izjasniti.

Također je okončano saslušanje Adrianusa Van Baala, bivšeg načelnika Štaba komande UNPROFOR-a. Optuženi je svjedoka ispitivao o incidentima koji su doveli do toga da u augustu 1994. godine NATO bombarduje položaje Vojske Republike Srpske.

Van Baal je kazao da je razlog za zračne napade NATO-a bilo to što je srpska strana prekršila dogovor o zoni potpunog isključenja teškog naoružanja unutar Sarajeva, dok je Karadžić nastojao utvrditi da su postojali legitimni razlozi da VRS upotrijebi to oružje.

Optuženi je prezentirao niz izvještaja Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS, u kojima se govori o stalnom nepoštivanju prekida vatre u rejonu Sarajevo “od strane muslimanskih ekstremistaâ”, koji “nastavljaju s provokacijamaâ”.

“Mi smo gubili po šest vojnika u danu, više nego kad nije primirje. (…) Da li se slažete da smo imali legitimno pravo na samoodbranu?â”, pitao je Karadžić, dodavši da je “muslimanska stranaâ” farbala svoje helikoptere u bijelo kako bi ih “doveli u zabluduâ”.

Van Baal je rekao da se često dešavalo da su obje strane prijavljivale da ona druga strana ne poštuje primirje, te da je čuo za većinu ovih incidenata, ali nikada nije mogao dobiti zvaničnu potvrdu o tome.

“Bilo bi od velike pomoći da smo imali slobodu kretanja i da smo mogli te incidente verifikovati. Ostaje glavno pitanje: da li su mnogi od ovih izvještaja istinitiâ”, kazao je svjedok, te dodao da je samo VRS uzela svoje oružje, dok “sličnu informaciju o muslimanskom naoružanju UNPROFOR nije uspio potvrditiâ”.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *