Više od igre

Više od igre.
Više od igre.
Već skoro pomireni sa sudbinom da uvijek “dobro igramo ali nemamo sreće”, sinoć dobismo malo boje u obraze odavno izbljedile od sve samo ne vesele svakodnevnice (upravo dodatno iskidane tek pokrenutom izbornom kampanjom aktuelnih “spasilaca nacije i demokracije”, koji nam se opet smiju u lice sa naslovnica i ekrana.

Kad bi ovo bila država, fudbaleri i muzičari bi nam bili zvijezde za razliku od surove stvarnosti gdje smo okruženi licima sa potjer… predizbornih plakata koji nam obećavaju što god im može donijeti uspjeh za koju sedmicu, na popularnom zaokruživanju imena i političkih udruženja za lažiranje života u Bosni i Hercegovini. Međutim, nismo mi te sreće da živimo k'o normalan svijet pa daleko rjeđe imamo priliku vidjeti primjere istinski važnih vrijednosti u prvom planu, dok su nekadašnji marginalci stali pod boguugodna svjetla pozornica sigurni da će tu zavijek ostati, kreirajući svijet u kojem ih se neće moći pospremiti u memljive arhive zaboravljenih.

Pripreme početka kvalifikacija za Evropsko fudbalsko prvenstvo 2012, u kojem su se reprezentativci Bosne i Hercegovine dodavali loptom sa kolegama iz Luksemburga, za razliku od ranijih više ili manje uspješnih sesija, prošao je tiho, skoro neprimjetno. Pape (Safet Sušić, selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine) je čini se najzaslužniji za takav obrat. Iako su novinari i ovaj put htjeli isforsirati do maksimuma pripreme reprezentativaca u Hrasnici kod Sarajeva, tradicionalno se mješajući u sve što se vrti oko repke, Pape ih je poslao na tribine i svojim izabranicima obezbjedio mir i koncentraciju. I urodilo je plodom.

Eksplozivni Džeko, virtuoz Miske, velemajstor Pjana, neprobojni Spaha, a i Ibričić u posljednje vrijeme u Hajduku ne zna odigrat’ bez gola. Slična je ekipa doduše igrala i u posljednje dvije-tri revijalne utakmice kada su doživjeli poraze, ali za razliku od dosadašnjih debelih naslova o “akcijama”, “operacijama” i sličnih debilizama, ovaj put nas je sujetom opijeno sportsko novinarstvo lišilo bespotrebnih euforija. Možda je toga i bilo ali od usputnog pratioca sportskih dešavanja koji je ranije bio silovan našom tobožnjom fudbalskom veličinom, ovaj put nije primjećeno. I možda je to recept uspjeha. Da svako radi svoj posao najbolje što zna, da, na primjer novinari, ostave svoju žeđ za senzacijom drugim varijantama dijeljenja sudbine, a tu rijetku radost fudbalske igre prepuste narodu, bez dodatnih sugestija.

Makar i protiv očajnog Luksemburga koji je ipak svojevremeno pobijedio Hitzfeldovu Švicu, lijepo je bilo sinoć gledati kako se rješava utakmica u prvih petnaestak minuta. Nije se desila nikakva revolucija, niti će biti više mesa u tanjiru od ove trice, al’ se čini da su se neke (ne sve) stvari konačno počele postavljati na svoje mjesto. Nadati se da to nije bio samo bljesak ili labudova pjesma, a to ćemo saznati već za koji dan kada u Sarajevo dolazi Francuska. Iako imaju tim sasvim drugačiji od onog sa Svjetskog vuvuzela prvenstva, sa Francuzima se nikad ne zna jer to je ipak reprezentacija koja iza sebe ima titulu Svjetskih prvaka (doduše sa Zidaneom). Ali o Francuzima kad dođu. Sad nek’ tinjaju nada i snovi Bosanaca i Hercegovaca. Nada i snovi koje, između ostalog, dobrim dijelom nalazimo i u fudbalskoj reprezentaciji, gdje Bosne i Hercegovine još uvijek ima.

A fudbal kod nas nikad nije bio samo fudbal, u bilo kojem kontekstu. Posebno u ovim besmislenim danima ponovnog žvakanja praznih obećanja reprezentativni fudbal bi nam, kad je već pri ruci, mogao ublažiti duševnu bol koju osjećamo kad god prođemo kraj džambo plakata i naslovnica koje odjekuju odavno ispričanom prazninom. Još kad bi raznorazne šičardžije propustile da se po običaju ogrebu o reprezentativne uspjehe bosanskohercegovačkih sportista, što je malo vjerovatno, možda ta nada, nešto tiša i bojaznija nego inače (što je sigurno bolje od još jedne euforije), pusti korijenje i ponudi nam i nešto više od igre.

piše: Nermin Čengić

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *