PTSP kod više od pola demobilisanih

Prema rezultatima Istraživanja o zastupljenosti posttratumatskog stresnog poremećaja – PTSP kod demobilisanih boraca u Kantonu Sarajevo, od PTSP-a pati čak 62 posto demobilisanih boraca iz sarajevskog Kantona

PTSP
PTSP
Rezultati istraživanja su se pokazali poražavajućim, jer je, od ukupnog broja ispitanika, 73 posto pokazalo da ima neki poremećaj povezan sa stresom, dok je čak 62 posto onih koji imaju simptome PTSP-a.

PTSP se može pojaviti i mnogo godina poslije nekog traumatskog događaja.

Bilo kakvo ograničavanje dijagnoze, kao što je našim zakonskim propisima uređeno da se dijagnoza do 1997. godine priznaje, je potpuno stručno neutemeljeno i mi se borimo da se to zakonsko pravilo odbaci i da se oboljelim omogući tretman kad god se bolest pojavi.

Društveni faktori su mnogo značajniji od svih drugih pokušaja zdravstvenih radnika da pomognu.

Rezultat ovog projekta je identifikacija osoba kod kojih je otkriven PTSP i uspostavljen registar pomoću kojeg bi se znalo koji je tačan broj oboljelih i koje osobe imaju prioritet za pomoć. Simptomi PTSP-a izazivaju značajne duševne tegobe kod bolesnika te istovremeno utječu na ukupno životno funkcionisanje.

Nisu samo demobilisani borci ljudi sa simptomima PTSP-a, nego i građani koji su doživjeli bilo kakvu traumu tokom agresije.

“To je jedan vrlo ozbiljan poremećaj te zahtijeva ozbiljan pristup, dugotrajno liječenje i rehabilitaciju koja je moguća pod određenim uslovima. Svaka osoba koja ima simptome PTSP-a ima mogućnost da se oporavi pod uslovom da ima neku socijalnu sigurnost, tj. da ima gdje i od čega da živi i da shvati smisao svoje žrtve”, naglašava prim. dr. Senadin Ljubović.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *