Višegodišnja borba za opstanak

Tokom svjedočenja na suđenju Radovanu Karadžiću, Alen Gičević iz Sarajeva se prisjetio dana kada je, vozeći se tramvajem, ranjen u nogu.

Ratno groblje
(Sarajevo, 1992)

Alen Gičević, svjedok Optužbe na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske, prepričao je kako je sve vrijeme rata proveo u Sarajevu, gdje je početkom 1995. godine, tokom jednog od primirja, ranjen u desnu potkoljenicu u sarajevskom tramvaju kod hotela Holiday Inn.

“Pogođen sam u desnu natkoljenicu koja je jako krvarila. Neposredno pred ranjavanje čuo sam dva ili tri pucnja. Sve se dogodilo u stotinkama sekunde. Sjećam se da je tramvaj bio pun i da je u njemu bilo još ranjenih ljudi”, rekao je svjedok.

Gičević je rekao da je napad iz vatrenog oružja tog dana došao sa desne obale rijeke Miljacke na kojoj su se, prema njegovim riječima, nalazili, pripadnici Vojske Republike Srpske.

Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske, Tužilaštvo u Hagu na teret stavlja zločine počinjene između 1992. i 1995. godine u BiH, između ostalog, kampanju granatiranja i snajperisanja Sarajeva, prilikom čega su ubijene i ranjene hiljade ljudi.

U optužnici protiv njega navedeno je 16 snajperskih incidenata u Sarajevu koji su se desili između 1992. i 1995. godine, a u kojima je ranjeno više od 20 odraslih osoba i djece, a dvoje ubijeno.

Tokom svjedočenja Gičević je ispričao da su civili tokom četiri godine rata u Sarajevu bili izloženi konstantnom snajperskom djelovanju, te da su uslovi za život, u svakom pogledu, bili teški.

“Bila je to borba za goli opstanak. Konstantan nedostatak hrane i struje, a djelovanje snajpera i granata tokom dana učinili su da su svi stanovnici Sarajeva bili u strahu za život. Jednostavno, višegodišnja borba za opstanak”, kazao je Gičević.

Tokom unakrsnog ispitivanja svjedok je ponovio da smatra da hici, koji su ispaljeni na tramvaj, nisu mogli doći iz pravca pod kontrolom Armije BiH, jer je čitava trasa kojom se kretao tramvaj kroz grad bila na meti srpskih položaja koji su bili stacionarni u sarajevskom naselju Grbavica.

Na ovom ročištu iskaz je dao i Mirza Sabljica, forenzički analitičar za balistiku, koji je rekao da je tokom rata učestvovao u balističkim istragama snajperskog djelovanja u Sarajevu.

Svjedok je kazao da je istragom utvrđeno da je napad na tramvaj o kojem je prethodno svjedočio Gičević došao iz pravca naselja Grbavica koju su držali bosanski Srbi, i to iz jednog od četiri solitera u kojima su bila snajpeska utvrđenja.

Kako je ispričao pred Sudom u Hagu, nakon reintegracije Grbavice, u sva četiri solitera u nekadašnjoj Lenjinovoj ulici u ovom naselju, pronađena su “snajperska gnijezdaâ”.

“Do tada to nisam nikada vidio. Iznad desetog sprata pronašli smo nekoliko stanova namijenjenih isključivo za snajpersku paljbu. Zidovi u njima su bili probušeni sa otvorima za snajpere. Svaki stan je imao i vreće sa pijeskom, kao i grudobrane koji su služili za naslanjanje oružja”, kazao je svjedok.

Na početku unakrsnog ispitivanja optuženi Karadžić zatražio je od Suda u Hagu 30 sati za ispitivanje ovog svjedoka.

Haški tribunal će odgovor na Karadžićev zahtjev donijeti danas, u nastavku unakrsnog ispitivanja istog svjedoka.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *