Vjetrenica provaljena

ulaz u VjetrenicuUdruženje “Vjetrenica” iz Popovog polja je izrazilo ogorčenost nasilnom provalom vrata na pećini Vjetrenica koje je počinila Općina Ravno u namjeri da započne nezakonite intervencije na njenoj unutrašnjosti.

Lučić napominje da je pećina Vjetrenica zaštićeni spomenik prirode te da nikakve intervencije u tom području nisu dopuštene.

“Speleološka udruga Vjetrenica sumnja da Općina Ravno želi upravljati Vjetrenicom zbog više dosadašnjih pokušaja i intervencija koji su rađeni bez dozvole i čime je, kako navode u Udruzi, počinjeno niz šteta na vrhunskom krajoliku Popovog polja. Federalni ministar turizma i okoliša Nevenko Herceg nedavno je izjavio kako Vjetrenica nije u nadležnosti Općine već Kantona.”, pojašnjava Lučić.

Spomenuta Udruga neće dopustiti nikakvo njezino uništavanje niti će je dati na upravljanje bilo kome dok se ne ustanovi nadležno tijelo u okviru kantonalne ili federalne Vlade za zaštitu prirode prema zakonu o zaštiti prirode.

Iz Udruge pozivaju nadležne da hitno podupru mjere zaštite Vjetrenice i ustanove zakonske mogućnosti koje će ovaj naš dragulj skinuti s crnih kronika.

Inače, Vjetrenicu karakterizira iznimno bogat špiljski svijet, u kojem je zabilježeno više od 200 različitih životinjskih vrsta, od kojih više od 90 troglobionata (životinja potpuno prilagođenih na život u podzemlju), što je čini prvom u svijetu po bioraznolikosti. 37 njih je prvi put pronađeno i opisano upravo na ovom mjestu.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *