Vlada FBiH razmatrala stanje na poplavljenim područjima

Poplave u BiH (januar 2009)Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici u Sarajevu razmatrala stanje na poplavljenim područjima u Federaciji BiH na inicijativu komandanta Federalnog štaba civilne zaštite Vjekoslava Bevande, saopćeno je iz vladinog Ureda za odnose s javnošću.

Posljednje podatke s terena članovima Vlade su prezentirali direktor Federalne uprave civilne zaštite Alija Tihić te šef Odsjeka za vode u Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Aziz Čomor.

Prema izvještajima s terena, u svim ugroženim područjima općinske službe civilne zaštite su bile u funkciji, a općinski štabovi civilne zaštite pravovremeno procjenjivali situaciju i preduzimali odgovarajuće mjere.

Posebno su značajne mjere u provođenju sistema spašavanja i zaštite, kao što su evakuacija ugroženog stanovništva, njihov smještaj, ishrana i medicinsko zbrinjavanje. U toj funkciji su bile sve kantonalne i Federalna uprava civilne zaštite.

Ocijenjeno je da je ublažavanju cjelokupne situacije doprinijelo i to što su blagovremeno doneseni svi planski dokumenti Federacije BiH koji su uglavnom usaglašeni s planskim dokumentima kantona i općina, čime je uspostavljen sistem zaštite i spašavanja od općine do Federacije.

Vlada je na današnjoj sjednici dala podršku svim štabovima civilne zaštite za ove aktivnosti s posebnim naglaskom na koordinirajuću i stručnu ulogu Federalne uprave civilne zaštite u pomoći nižim organima vlasti.

Na sjednici je posebno naglašena uloga resornih ministarstava u sistemu zaštite i spašavanja, naročito u preventivnom djelovanju i planiranju budućih mjera u izgradnji brana i nasipa te regulaciji svih vodnih tokova. To zahtijeva, kako je zaključeno, koordiniranu akciju svih nivoa vlasti od pojedinih općina do državnih organa BiH s ciljem zajedničkog dugoročnog planiranja i udruživanja sredstava za ove namjene.

Vlada je danas zadužila Federalnu upravu civilne zaštite da za jednu od narednih sjednica pripremi Informaciju o posljedicama i sanaciji posljedica poplava u Federaciji BiH.

Zadužena su također federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te ministarstvo energije, rudarstva i industrije da putem elektroprivrednih i vodoprivrednih preduzeća predlože koji su to objekti koji bi ubuduće mogli poslužiti na predupređenju ovakvih poplava, saopćeno je.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *