VLADO PODANY

Vlado PodanyVlado Podany je rođen 1964. godine u Sarajevu. Čitav život je posvećen muzici i instrumentima sa klavijaturom, te sa završenom Muzičkom akademijom, stiče puno muzičko obrazovanje.

Najraniji period muzičkog iskustva u vezi je sa mladim i neafirmiranim sarajevskim bendovima iz kojih su se izdvajali pojedini muzičari i postajali članovima kasnije veoma poznatih ex-Yu bendova.

U prvi zvanični i ozbiljni profesionalni projekat, Vlado kao klavijaturista ulazi krajem 1985. godine na poziv (tada već bivšeg pjevača Bijelog dugmeta) Željka Bebeka, te snima prvi LP pod nazivom “Željko Bebek i Armija Bâ”. Album tokom 1986. doživljava veliku promotivnu Yu turneju.

1987. godine, na poziv Zeleta Lipovače, gitariste i autora tada već poznatog benda Divlje jagode, Vlado postaje član ovog benda i snima svoj drugi studijski album “Konji”, i kao i u prethodnom periodu tako i sada, sa Jagodama priprema i odlazi na veliku Yu turneju.

1988. godine sa Mladenom VOjičićem Tifom, sa kojim istovremeno napušta Divlje jagode, snima prvi Tifin solo album pod nazivom “Tifa No 1” u beogradskom studiju Aquarius. Već sa solidnim studijskim i koncertnim iskustvom te poznanstvima sa gotovo kompletnom Yu estradom, Vlado dobija pozive od već poznatih bendova, ali konačno 1989. godine počinje saradnju sa Crvenom jabukom sa kojom odlazi na veliku turneju pod nazivom “Tamo gdje ljubav počinje” nakon koje na tržište izlazi dupli live album pod istim nazivom.

Pred sami rat, Vlado se počinje baviti studijskim radom, radeći songove i špice za tadašnju RTV Sarajevo. Sve vrijeme rata od 1992. do 1995. godine je u Sarajevu, a sa prijateljima i kolegama Harisom Sadikovićem i Mustafom Čengićem osniva Muzičku produkciju “Rasa”, gdje radi veliki broj autorskih kompozicija i održava koncerte kojima potvrđuje svoj status muzičara, kompozitora i instrumentaliste. Za to vrijeme postaje muzički urednik TVBiH, te kao asistent šefa naše delegacije 1994. i 1995. godine učestvuje na takmičenju za pjesmu Evrovizije, oba puta u u Dablinu.

Potvrda muzičkog kvaliteta stiže početkom 2000. godine, kada na poziv i Dine Merlina odlazi na promotivnu turneju po Turskoj, Švajcarskoj i Sjedinjenim Američkim Državama, a zatim prihvata i poziv Hanke Paldum da učestvuje na njenom promotivnom koncertu u sarajevskoj Zetri.

Vlado je, kao studijski muzičar, učestvovao na posljednjem albumu Mladena Vojičića Tife kao i realizaciji velikih projekata islamske duhovne muzike Ilahija i kasida (Tri Hafiza, Pogledaj nas Jarrabi, kao i najnovijeg promotivnog projekta hora Gazije).

Vlado se svo vrijeme nakon rata profilira u umjetnika visokog muzičkog nivoa, radeći ozbiljne i potpuno drugačije projekte od ranije navedenih.

Značajan pomak u autorskom smislu dešava se upravo ove godine. Vlado dovršava kompletnu muziku za igrani film “Ostavljeni” reditelja Adisa Bakrača, koji bi se trebao naći u ozbiljnoj takmičarskoj konkurenciji na nekoliko velikih evropskih filmskih festivala, sa Narodnim pozorištem je već u pripremi balet “Maskerata” Miroslava Krleže na libreto Gradimira Gojera, čiji je Vlado kompletan autor muzike, kao i prvi dječiji mjuzikl “Plavi zec” reditelja i koreografa Slavka Pervana, čija se premijera priprema u okviru tradicionalnog teatarskog festivala MESS 2009.

Vlado Podany je vlasnik i voditelj muzičko-edukativnog centra “Academia”.

Početkom 2009. godine, Vlado počinje snimanje prvog solističkog albuma pod nazivom “Piano album” što već jasno određuje profil muzičara, izbor instrumenta i umjetnički nivo.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *