Vodeni sat Sarajeva

Sarajevo je drevan i ozbiljan grad, kako to kaže Valerijan Žujo, te mu zbog toga savršeno pristaje jedna ozbiljna nagrada za ozbiljne ljude, Sarajlije i njegove dobronamjernike.

Nagrada  Isa-beg Ishaković
Nagrada Isa-beg Ishaković
Egipatski dvorski službenik imenom Amenemhet, prije 3 i po hiljade godina izumio je vodeni sat. Iz njega bi tekla voda, a opadanje njenog nivoa pokazalo bi koliko je vremena proteklo. Ta sprava zvala se klepsidra.

Ovo je kratka definicija pojma kojeg na jedno mjestu možete susresti u Sarajevu, a dotiče se Društva Klepsidra. Osnovano je prvog novembra 2005. godine, a za sebe kažu da imaju samo dva cilja:“ Zaštita i promocija pisanih rukopisa, kulturne baštine i drugih artefakata važnih za kulturu grada Sarajeva, te revitalizacija općih kulturnih vrijednosti koje trebaju počivati na obrazcu koji baštinimo u Sarajevu gotovo šest vijekova, a koji svoju vjerodostojnost imaju u segmentu naše kulturne baštine“.

Klepsidra je poznatija kao društvo za zaštitu kulture i kulturne baštine koje dodjeljuje poznatu nagradu Isa-beg Ishaković (ISI), koja predstavlja svojevrsni „homage“ ocu Sarajeva.

Ove godine se navršava 550 godina otkako je Isa-beg Ishaković podigao prvu građevinu u Sarajevu, musafirhanu, u kojoj je dijeljena besplatna hrana za sirotinju i putnike namjernike. Upravo od te davne 1462. godine, računa se i zvanična historija Grada.

Zbog toga je Upravni odbor za dodjelu nagrade Isa-beg Ishaković 2012. godinu proglasio godinom Isa-bega Ishakovića, najavljujući niz prigodnih promocija, koncerata, okruglih stolova, zaključno sa drugim septembrom ove godine, kada će u Narodnom pozorištu u Sarajevu biti održana Centralna svečanost u povodu jubileja te dodjela priznanja za 2012. godinu.

Ove godine nagrada ISI već je dodijeljena Iveti Radičovoj, predsjednici Vlade Slovačke Republike, prošlog mjeseca u Bratislavi, za očuvanje jedne od najvrednijih orijentalnih zbirki na svijetu, koja je pripadala Savfet-begu Bašagiću.

U opisu nagradse stoji: „Nagrada Isa beg Ishaković je strogo lišena političkih, ideoloških, vjerskih i rasnih diskursa, te se kroz svoju povelju o utemeljenju bori protiv svih vidova segregacije“. Dokaz ove tvrdnje vidimo u imenima laureata nagrade: Vesna Pusić, Čedomir Jovanović, Stipe Mesić, Alois Mock, Igor Likšić…

Ove godine tri su velika laureata, Adnan Ćatić (Felix Sturm), Gorag Bregović i Recep Tayyip Erdogan, a manifestacija je najavljena 4. i 15. septembra. Nagradu su ispustili nominovani Mersad Berber, Valerijan Žujo, David Kamhi i Jovan Divjak.

A ko odlučuje kome ide prestižna nagrada? To je Upravni odbor čiji su članovi imena poput Lamije Tanović, Ivice Šarića, Ismira Jusko, Ljubomira Berberovića, Fra Petra Jeleča, Edine Papo i drugih.

Sasvim je jasno da nagradu ISI mogu dobiti ljudi koji i ne dolaze često u Sarajevo, ali koji su pronijeli ime grada Evropom i svijetom. Nagrada se možda prilagođava aktuelnim političkim aktuelnostima, Erdogan je očit primjer, ali veći akcenat bi trebali staviti na kulturni i historijski značaj ove manifestacije. Sarajevo je drevan i ozbiljan grad, kako to kaže Valerijan Žujo, te mu zbog toga savršeno pristaje jedna ozbiljna nagrada za ozbiljne ljude, Sarajlije i njegove dobronamjernike.

Obećavajuća i ohrabrujuća je ideja da Sarajevo dobija svoj vodeni sat koji pamti i koji će imenovati sve moderne velikane Grada, koji nose njegovu i bosansku muziku, sport i dobronamjernost. Sat koji kuca već 550 godina zasigurno ima snage za cijelu vječnost.

piše: Irvin Pekmez

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *