Vojnik RS priznao pljačke i protjerivanja na Grbavici

Bivši pripadnik Vojske Republike Srpske je, kao svjedok na suđenju Radovanu Karadžiću, izjavio da su pripadnici srpskih snaga učestvovali u pljačkama i protjerivanjima nesrpskih civila na Grbavici

Grbavica u ratu

Bivši pripadnik Vojske Republike Srpske je, kao svjedok na suđenju Radovanu Karadžiću, izjavio da su pripadnici srpskih snaga učestvovali u pljačkama i protjerivanjima nesrpskih civila na Grbavici

Svjedok Tužilaštva u Haagu, koji je iskaz dao uz mjere zaštite pod pseudonimom KDZ310, ispričao je da je od maja 1992. godine bio pripadnik Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske, te da su pripadnici ovog korpusa vršili zločine nad Bošnjacima i Hrvatima u sarajevskom naselju Grbavica.

Bilo je masovne pljačke. To je sve činila vojna i civilna policija i sama vojska. Nisu, naravno, svi vojnici pljačkali, ne moraju svi, dovoljno je da jedan čovjek to počini, prisjetio se svjedok KDZ310. Zaštićeni svjedok je dodao da su nesrpski civili u naselju Grbavica bili izloženi “restriktivnim mjerama”, te da su mnogi od njih “protjerani sa tog područja”.

Vidio sam prema izrazima lica civila da je to bilo prinudno preseljenje, i da nije voljno. Ako žena plače, nije to voljno – ne bi plakala, ne bi ostavila svoje stvari da opljačkaju. Druga stvar koju sam vidio je da srpski vojnici udaraju civile Hrvate i Muslimane, da ih nabijaju u leđa i udaraju i psuju ustašku i balijsku mater. Onda sam vidio da se silom protjeruju ljudi, dodao je on.

Radovan Karadžić, nekadašnji predsjednik Republike Srpske i vrhovni komandant njenih oružanih snaga, tereti se za učešće genocidu, zločinima protiv čovječnosti i kršenju zakona i običaja ratovanja u periodu između 1992. i 1995. godine.

U optužnici se navodi da je Karadžić, između ostalog, sa pripadnicima VRS-a učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem provođenja kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja usmjerene protiv civilnog stanovništva Sarajeva, koja je imala za cilj ubijanje, sakaćenje i terorisanja civila.

Svjedok je istakao da su pripadnici Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a iz Grbavice “neselektivno pucali na civile u gradu snajperskim, artiljerijskim i minobacačkim oružjem”. Linije su bile tako blizu da mogu reći sa jasnoćom da su pucali iza linija, gdje nije bilo vojnika. Mogao sam zaključiti prema paljbi minobacača gdje granate padaju. Vidio sam gdje tenk gađa i vidio da je to nije linija već dubina gdje su civili bili, dodao je svjedok.

Haško tužilaštvo smatra da se kampanja snajperskog djelovanja i granatiranja Sarajeva sastojala od neselektivnih i prekomjernih napada na civilno stanovništvo koje nije neposredno učestvovalo u neprijateljstvima. Pripadnici Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a koji su učestvovali u različitim zločinima, prema riječima svjedoka, nikada nisu dovedeni pred Sud, niti su kažnjavani zbog svog ponašanja.

Suđenje Radovanu Karadžiću se nastavlja 7. decembra 2010. godine.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.