Vrelo Bosne nije za piće

Vrelo BosneNeinformisanom ljubitelju Sarajeva nikad na pamet ne bi palo da se ikad može desiti nešto poput zagađenja jednog od najprepoznatljivijih sarajevskih toponima i najvećih izvorišta pitke vode u Sarajevu.

S druge strane, informisanom svjedoku svega što ljudska ruka može učiniti ovoj planeti, jasno je da ništa, ali baš ništa nije sveto ljudskom rodu, pa ni jedna od dragocjenosti koje je sve manje i koja će se u ne baš dalekoj budućnosti plaćati suhim zlatom, a riječ je o vodi.

Baš ovih dana do nas dolazi informacija koju, kako kažu mediji “Sarajlije s nevjericom primaju”, a to je da je voda koja izvire na Vrelu Bosne zagađena.

Rezultati analiziranih uzoraka vode na ovom izvorištu, koje je radio kantonalni Zavod za javno zdravstvo, pokazali su da je voda neispravna i opasna. Dosadašnje analize izvorišta nikada nisu bile gore.

Na Vrelu Bosne je po prvi put u istoriji postavljena tabla “Voda nije za piće”. Stručnjaci tvrde da je ovo zagađenje uobičajeno i da do njega dolazi uslijed naglog otapanja snijega ili obilnih padavina ali je vrlo moguće da se ovaj put razlog zagađenja može naći u ljudskoj nepažnji. Sve ukazuje na to da je zagađenje nastalo zbog neuređene kanalizacione infrastrukture na Bjelašnici i Igmanu.

Kantonalna i federalna inspekcija su već obišle lokacije na Igmanu i Bjelašnici, u slivnom području izvorišta Vrela Bosne, a očekuje se da njihovi nalazi pokažu ko je najveći krivac za zagađenje – priroda ili čovjek.

Sarajevo je kroz istoriju poznato kao mjesto “sa hiljadu izvora” ledene, čiste i pitke vode, što je rijtkost u svijetu, kao što je rijetko, skoro nemoguće, bilo gdje u svijetu, vidjeti toliku količinu nebrige za svoju životnu sreinu kao što je slučaj na našim prostorima. Podsjetimo na činjenicu kako se i danas ulice peru pitkom vodom, da vodozaštitne zone nisu regulisane niti se bilo šta ozbiljno radi po tom pitanju, da je kažnjavanje onih koji uništavaju okoliš simbolično ili ga uopšte nema.

Zdravom razumu je jasno da bi neko svakako morao odgovarati zbog činjenice da je jedno od sarajevskih prirodnih, uređenih izvorišta i izletišta postalo opasno za zdravlje ljudi.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *