U bozi je spas!

Visoke temperature ovog aprila daju naslutiti kako bi pred nama moglo biti vrelo ljeto, što znači da je vrijeme razmišljati o tome kako izaći na kraj sa predstojećim vrućinama. Jedan od načina da se izborite s njima je piće mladosti vaših roditelja, njihovih roditelja, a sasvim sigurno i još nekoliko starijih generacija.

Boza (foto: Mina Coric)
Boza (foto: Mina Coric)

Boza je vrlo zanimljivo, osvježavajuće piće, koje svoje korijene vuče još iz Otomanskog carstva. Ovaj danas pomalo već zaboravljen napitak, popularizovan je u Turskoj, Bugarskoj, Rumuniji i Bosni i Hercegovini . Bogat je vitaminima A, B i E, gvožđem, a cijenjen je kao piće koje rashlađuje i puni snagom.
Zanimljivost vezana za bozu je kako ona može pomoći ženama da na prirodan način povećaju grudi. Bugari su to posebno iskoristili kao turističku atrakciju. Neki bugarski mediji su pisali da su Evropljani počeli masovno da kupuju bozu svojim suprugama i partnerkama. Istina jeste da je ovo piće, zahvaljujući posebno ovoj priči, popularizovano u nekim evropskim restoranima i kafeima. U svemu tome ima neke istine. Naime, boza može da podigne nivo prolaktin hormona, koji potpomažu proizvodnju mlijeka i zato može doći do povećanja grudi. Boza, zaista, jeste preporučivana dojiljama, ali su je i turski vojnici pili da bi bili snažniji.
Boza se može naći u mnogim sarajevskim slastičarnama, ali i u još nekim gradovima u Bosni i Hercegovini. U Evropi se bozi dodaju razne primjese (vanilin šećer ili druge žitarice) zbog postizanja drugačijeg okusa.

Osnovni recept za bozu:

– 500 grama kukuruznog brašna,
– 7 litara mlake vode,
– 20 grama kvasca,
– 500 grama šećera.

Kukuruzno brašno stavite u veći lonac ili posudu, uspite 5 litara vode i ostavite preko noći. Ujutro stavite na šporet i kuhajte dva sata mješajući povremeno. Maknite sa šporeta i ostavite da odstoji par sati. Nakon toga u smjesu umješajte kvasac razmućen sa 2 litara mlake vode i ostavite da ‘kisne’ do sutradan. Naredni dan procijedite tečnost kroz gazu i dodajte šećer. Rashladite napitak i služite s ledom.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *