Wagner i Tchaikovski za početak sezone Sarajevske filharmonije

Sarajevska filharmonija će koncertom u Narodnom pozorištu Sarajevo, koji će biti održan u okviru obilježavanja jubileja 90. godina postojanja orkestra i 200. godina od rođenja jednog od najvećih kompozitora 19. stoljeća Richarda Wagnera, otvoriti koncertnu sezonu 2013/2014.

Richard Wagner
Richard Wagner

Mnogi ga smatraju muzičkim genijem, njegova ostavština, politika, vjerovanja i životni stil činili su ga kontraverznim još za života. Iz bogatog opusa velikog kompozitora na koncertu će biti izvedene uvertire operama Rienzi, Die Meistersinger von Nürnberg, Tannhauser, te uz domaću solisticu Ademu Pljevljak Krehić finalna arija opere Tristan & Isolde.

Sarajevska filharmonija

U drugom dijelu koncerta, Varijacije na Rococo temu, djelo još jednog velikana 19. stoljeća Pyotra Ilyicha Tchaikovskog, izvešće izvrsni violončelista Alexander Buzlov iz Rusije, koji je sarajevsku publiku već oduševio odličnom izvedbom Dvoržakovog koncerta za violončelo i orkestar prošle godine.

Alexander Buzlov
Alexander Buzlov

Alexander Buzlov je sa trinaest godina osvojio je svoj prvi Grand Prix na Mozart-96 internacionalnom takmičenju u Monte Karlu, a godinu dana kasnije nagrađen je Grand Prixom na takmičenju Virtuozi 21. stoljeća u Moskvi. Pobjednik je brojnih internacionalnih takmičenja mladih umjetnika od 2000. do 2006. godine, kada je diplomirao na posebnoj muzičkoj školi Moskovskog državnog konzervatorija, gdje danas radi kao asistent i predavač.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *