Wim Wenders gost Sarajevo Film Festivala

Sarajevo Film Festival s velikim zadovoljstvom objavljuje da će u svom 17. izdanju ugostiti istaknutog reditelja Wima Wendersa.

Wim Wenders

Radi se o višestruko nagrađivanom filmskom autoru koji se smatra najuspješnijim predstavnikom Novog njemačkog filma. Neka od njegovih igranih i dokumentarnih ostvarenja ostavila su neizbrisiv trag u svjetskoj kinematografiji poput BIS ANS ENDE DER WELT, DER HIMMEL ÜBER BERLIN, PARIS, TEXAS, BUENA VISTA SOCIAL CLUB i mnoga druga.

Eminentni filmski autor sarajevskoj publici će predstaviti svoj posljednji film PINA, dugometražni dokumentarni film o legendarnoj koreografkinji Pini Bausch. Riječ je o revolucionarnom 3D ostvarenju koje je svjetsku premijeru imalo na 61. internacionalnom filmskom festivalu u Berlinu.

Film PINA je izuzetno vizuelno putovanje koje predstavlja svojevrstan omaž slavnoj Pini Bausch koja je preminula u ljeto 2009. godine. Wenders je film prvobitno htio realizirati zajedno sa Pinom Bausch, te je nakon njene smrti htio odustati od projekta, no članovi njene plesne trupe Tanztheater Wuppertal – Pina Bausch nagovorili su ga da ipak napravi film o njoj, film za nju.

Sarajevo Film Festival upriličiće specijalnu projekciju ovog iznimnog ostvarenja, koje je oduševilo internacionalnu publiku i kritiku. I sarajevska publika imaće priliku da vidi ovo ostvarenje u 3D-u.

Tokom boravka u Sarajevu, Wim Wenders će održati predavanja na Sarajevo Talent Campusu, obrazovnom programu, koji Sarajevo Film Festival realizuje u saradnji sa Internacionalnim filmskim festivalom u Berlinu. Tema ovogodišnjeg Sarajevo Talent Campusa je NAŠE VRIJEME, MOJE GLEDIŠTE, koja u fokusu ima autorski film, kreativne odabire autora, te odgovor autora na vrijeme u kojem živi. Wenders će sa ovogodišnjim učesnicima Sarajevo Talent Campusa podijeliti razmišljanje o novoj perspektivi na vrijeme u kojem živimo, te o iskustvima rada u 3D tehnologiji. Wenders će u Sarajevo dovesti i 12 svojih studenata za koje će biti organizovan obilazak Industry odjela Sarajevo Film Festivala.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.