XENOPHONIA 2010

Nils Petter MolvaerOd 8. do 11. aprila u Sarajevu će biti održano drugo izdanje muzičkog događaja Xenophonia.

Već drugu godinu zaredom, ova međunarodna muzička manifestacija u organizaciji Jazz Festa, predstavit će različite nove projekte bosanskohercegovačkih i međunarodnih umjetnika.

Xenophonia 2010 bit će otvorena u Bosanskom kulturnom centru koncertom Sevdalinkas – trija kojeg čine virtuozni muzičari Derya Turkan koji svira kemenče – tradicionalni turski trožičani instrument, pijanista Bojan Zulfikarpašić i francuski kontrabasista Renaud Garcia-Fons. Ovaj trio će svoju svjetsku premijeru imati dva dana ranije u Istanbulu. U BKC-u će još nastupiti i norveški trubač Nils Petter Molvaer sa svojim projektom Hamada. Objavljivanje istoimenog albuma Nilsa Pettera Molvaera najavljeno je sedam dana nakon sarajevskog koncerta na Xenophoniji.

Xenophonia će predstaviti i bend Supersilent, solo koncert trubača Arve Henriksena, te nastup trojice bh. umjetnika vibrafoniste i perkusioniste Davora Marausa, saksofoniste Adnana Cice i kontrabasiste Enesa Seferovića. S njima će u kvintetu nastupiti i gitarista Vlado Grizelj koji dolazi iz Njemačke, te bubnjar Wolfgang Rainer koji dolazi iz Austrije.

Nils Petter Molvaer i Arve Henriksen u okviru ovog muzičkog događaja održat će radionice za mlade umjetnike i studente muzičkih akademija, kao i za zainteresirane posjetitelje Xenophonije. Novina u odnosu na prethodnu godinu jesu koncert za djecu, te radionica namijenjena također najmlađima koji će biti održani u nedjelju 11. aprila.

Više informacija na xenophonia.ba.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *