Xenophonia: Francuski vitez u Sarajevu

Bojan ZArtist-in-residence ovogodišnje Xenophonije od 9. do 12. aprila bit će Bojan Zulfikarpašić, francuski pijanista bh. porijekla, koji je rođen u Beogradu 1968. godine.

Bojan Zulfikarpašić je prvi put nastupio u Sarajevu 1999. kada je solo koncertom otvorio 3. Jazz Fest Sarajevo. Dvije godine kasnije kao artist-in-residence Jazz Festa Sarajevo 2001 održao je nekoliko premijernih koncerta i muzičku radionicu. Jedna od premijera bio je nastup u triju sa Alžircem Karimom Ziadom i Francuzom Julianom Lourauom. Nakon sarajevskog koncerta, trio je nastavio svirati na festivalima širom Evrope. U martu ove godine objavljen je njihov prvi zajednički CD pod nazivom BoZiLo.

Nakon toga, 2002. godine francuska vlada odlikovala ga je titulom viteza za postignuća u kulturi i umjetnosti (Chevalier de l\'ordre des Arts et des Lettres). Iste godine primio je i Prix Django Reinhardt za muzičara godine koju dodjeljuje francuska jazz akademija, a 2006. godine osvojio je prestižnu evropsku nagradu European Jazz Prize koja se dodjeljuje svake godine najboljem jazz muzičaru u Evropi.

Bojan je posljednji put nastupao u Sarajevu 2006. godine, također na Jazz Festu, kada se predstavio u duetu sa Tunižaninom Dhaferom Youssefom, te sa svojim triom Xenophonia. Xenophonia je i naziv njegovog albuma kojim je inspirisan naziv novog projekta Jazz Festa, muzičkog događaja na kojem će Bojan Zulfikarpašić nastupiti u aprilu mjesecu i održati tri koncerta i muzičku radionicu.

Bojanovi koncerti prava su muzička poslastica, a njegovi solo nastupi na evropskim festivalima već godinama izazivaju posebnu pažnju i nerijetko oduševljenje i kritike i publike. Upravo će solo koncertom Bojana Z početi sarajevska Xenophonia.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *