Za ledenice niko nije zadužen

ledeniceOsman Huskić zadobio je lakše povrede kada mu je na glavu sa zgrade Suda pala ledenica.

Mjesto je nakon nezgode obilježeno trakama, ali odgovornost za uklanjanje ledenica s krova zgrade u kojoj se nalaze Kantonalni i Općinski sud niko ne želi da prihvati.

U Kantonalnom sudu kažu da su zaduženi samo za unutrašnje održavanje zgrade, a da je za vanjsko zadužen vlasnik zgrade, odnosno, kako su naveli, država BiH.

“Vlasnik zgrade nije Sud, ali ipak smo oko zgrade postavili upozoravajuće daske, koje nesavjesni vlasnici automobila često uklone. Na nama nije da održavamo vanjski dio zgrade, ali radi sigurnosti smo postavili upozorenja”, istakli su iz Suda.

U Komunalnom preduzeću “Rad” kažu da je uklanjanje ledenica s krovova zgrada, privatnih kuća i poslovnih objekata u nadležnosti upravitelja ili vlasnika tih objekata.

“Oni su zaduženi i za isticanje upozorenja o opasnosti od ledenica”, kazao je Ahmed čipa, portparol KJKP “Rad”.

Sulejman Sijarić, načelnik Službe civilne zaštite općine Centar, kaže da su prije formiranja službi za upravljanje zgradama taj posao obavljale općinske civilne službe.

On smatra da je Sud, bez obzria na to što nije vlasnik, zadužen i za vanjski dio zgrade s obzirom na to da je koristi.

“Ukoliko nema upravitelja, zgradu su dužni održavati njeni korisnici i osim postavljanja upozorenja dužni su ukloniti eventualne opasnosti s krovova, u ovom slučaju ledenice”, naglasio je Sijarić.

Iz “Rada” i Civilne zaštite apeluju na sve vlasnike ili korisnike zgrada, kao i privatnih kuća i objekata, da na vrijeme uklone ledenice s krovova kako ne bi bili ugroženi životi prolaznika.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *