Za pravično obrazovanje u BiH

Premijernim prikazivanjem dokumentarnog filma “Djeca” rediteljice Aide Begić danas je u Mediacentru Sarajevo ozvaničen početak kampanje “Za pravično obrazovanje u BiH”.

Aida Begić
Aida Begić
Kampanju su pokrenule organizacije Save the Children Norveška, UNICEF i Fond otvoreno društvo BiH. Kako je potvrdila za Fenu predstavnica Fonda otvoreno društvo Dženana Trbić, kampanja ima za cilj ukazati na trenutno stanje u bh. obrazovanju, zajednički promisliti o implikacijama današnjeg obrazovnog sistema te pokrenuti javnu debatu o mogućim pravcima promjena.

“Ovo nije klasična kampanja, ona će trajati nekoliko godina i u okviru nje će biti uspostavljena mreža nevladinih organizacija i pojedinaca koji će kontinuirano raditi na unapređenju kvaliteta i ukidanju diskriminacije kao osnova za pravično obrazovanje”, kazala je ona.

Trbić je podvukla da će kampanja uključiti čitav spektar aktivnosti, a bit će namijenjene prvenstveno roditeljima i učenicima, ali i široj javnosti, medijima, nevladinim organizacijama i drugim subjektima.

Rediteljica Aida Begić pojasnila je u izjavi za Fenu da dokumentarni film “Djeca”, rađen u produkciji Mediacentra, predstavlja samo mali segment mnogo veće kampanje. On ima za cilj osvijetliti problem nacionalizma kroz nastavu maternjeg jezika i književnosti u BiH.

Jedan od sagovornika filma i osnova za njegovo snimanje bio je doktorski rad Nenada Veličkovića.

Ekipa filma je na terenu uzela izjave djece s ciljem da se vide njihova razmišljanja o sistemu obrazovanja, te su ona i glavna preokupacija filma. Begić iskustvo u radu na ovom projektu ocjenjuje prilično teškim i uzbudljivim, jer je tema veoma delikatna i mora joj se ozbiljno pristupiti.

“Nadam se da je film uspio otvoriti neka pitanja, a jedno od ključnih koje je mene zabrinulo jest koliko se istinski djeca u svim krajevima BiH zapravo ne poznaju, a samim tim i ne razumiju. Zato se pitam kakva je to generacija koju odgajamo i kako će izgledati ova zemlja kada je preuzmu mladi naraštaji koji sazrijevaju na takvim temeljima”, istaknula je ona.

Begić naglašava da nije riječ o naučnom filmu te da on ne donosi konačne rezultate o sistemu obrazovanja u BiH, već predstavlja “samo jedan bris sa terena”. Škole u kojima su rađeni razgovori s djecom – u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci, izabrane su slučajnim uzorkom.

“Ustanovili smo da se djeca uopće ne poznaju, te da izgleda kao da žive u tri različite države, na tri različite planete, i to me zabrinjava. Smatram da je ključ u komunikaciji i njihovom sretanju, te da samo tako možemo doći do nekog rješenja”, zaključila je Begić.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *