Zabranjuju se protesti pred zgradama vlada i parlamenata

Brojna udruženja i sindikati koji najavljuju niz uličnih protesta ovog ljeta, najvjerojatnije svoje nezadovoljstvo zbog smanjenja plaća i drugih primanja neće moći iskazati ispred objekata državnih i federalnih institucija vlasti u Sarajevu.

Lomite nas, molim vas

Slučajno ili ne, ali neposredno pred najavljeno organizovanje vala protesta u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, kantonalne vlasti u Sarajevu su pripremile zakon o javnom okupljanju, koji će se uskoro naći u parlamentarnoj proceduri.

Ovim zakonom se po prvi put striktno reguliše na kojim mjestima se mogu organizirati protesti i štrajkovi. Osim pred zdravstvenim i obrazovnim ustanovama, protestna okupljanja neće biti dopuštena ni ispred diplomatskih predstavništava i zgrada Vlada i Parlamenata.

Provođenje ovog zakona će značiti da se pred zgradom Vlade Federacije BiH više neće događati scene poput nedavnih, kada su ratni vojni invalidi pokušali nasilno ući u zgradu Vlade, pri čemu su dvije osobe povrijeđene, ausput je razbijen i jedan prozor na zgradi.

Iako kantonalne vlasti tvrde kako donošenje ovog zakona nije povezano sa najavama protestnih okupljanja tokom narednih mjeseci, činjenica je da će on baš itekako ograničiti organizatore predviđenih protesta. Ne samo da se nezadovoljni neće moći okupljati pred objektima institucija državne, federalne i kantonalne vlasti, već će im biti zabranjeno i blokiranje gradskih i prigradskih saobraćajnica, što je do sada uglavnom bila jedna od prateća protestnih aktivnosti.

Ustvari, sada će biti definisan popis lokacija na kojima će isključivo biti dozvoljeno protestovanje.

Uz to, organizatori protesta će svoja okupljanja morati najaviti najmanje sedam dana ranije. Za one koji se ne budu pridržavali ograničenja prilikom organizacije protesta predviđene su novčane kazne, čija se visina kreće od 1'000 do 9'000 maraka.

U Vladi Sarajevske kantona tvrde kako je prijedlog ovakvog propisa prvenstveno u interesu građana, koji su proteklih godina, zbog različitih protestnih okupljanja i blokada saobraćajnica, često bili spriječeni doći do radnih mjesta, stanova i škola.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *