Zabrinjavajući način počinjenja krivičnih djela i okrutnost

maloljetnička delinikvencijaKantonalno tužiteljstvo Sarajevo, koje je nadležno za područje devet općina, zaprimilo je u 2009. godini 3.375 predmeta, od čega je riješeno 3.189. Istovremeno, zaprimljeno je prijava u odnosu na 4.613 osoba od kojih je riješeno 4.549, ili 98,6 posto.

Ovo su podaci predstavljeni danas na pres-konferenciji u Sarajevu na kojoj je o radu Tužiteljstva u 2009. godini, prioritetima i aktuelnim poteškoćama govorila Nives Kanevčev, glavna kantonalna tužiteljica.

Podsjetila je da je Kantonalno tužiteljstvo Sarajevo u protekloj godini podiglo optužnica koje se odnose na 2.037 osoba, ocijenivši da podaci o osuđujućim presudama u 2009. godini koje su nadležni sudovi izrekli protiv 1.579 osoba svjedoči o kvalitetu rada ovog tužiteljstva.

Odjel za privredni kriminal zaprimio je u 2009. godini 604 nove prijave, dok je Odjel za ratne zločine rješavao po 299 prijava, prenesenih iz ranijeg perioda, a Odjel općeg kriminaliteta zaprimio je 4.009 predmeta, što uz 10.281 predmet naslijeđen iz prethodnih godina čini 14.290 predmeta, koliko ih je ukupno bilo u radu ovog odjela.

Kanevčev napominje kako je u proteklom periodu ostvarena dobra saradnja s MUP-om Kantona Sarajevo, Federalnom upravom policije, Finansijskom policijom FBiH, te s drugim nadležnim institucijama i odgovornim osobama.

Komparativna analiza u vezi s maloljetničkom delinkvencijom u 2008. odnosno 2009. godini pokazuje da nije bilo porasta te vrste prijestupništva, međutim zabrinjavajući je način počinjenja krivičnih djela iz ove oblasti, odnosno okrutnost koja je evidentna u postupanju maloljetnika u sukobu sa zakonom. Ovo, kako u Tužiteljstvu ističu, otvara pitanje šireg društvenog konteksta koji se tiče odgoja i formiranja ličnosti maloljetnika, kako u okviru porodice tako i uz potporu odgojnih i obrazovnih institucija i drugih društvenih agenasa.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *