Zagađivači uporniji od čistača

smeće u Miljacki, Sarajevo, BiHUprkos intenzivnoj akciji Komunalnog preduzeća “Park” da očisti i uredi korito, obalu i kasakade Miljacke, pojedinci u ovu rijeku konstantno bacaju smeće.

Radnici “Parka” ovih dana ručno čiste korov iz šupljina na zidovima korita Miljacke kod mosta na Skenderiji, a nekoliko stotina metara dalje, u neposrednoj blizini mosta “Suade i Olge”, na betonskoj obali i kaskadama bačene su kese prepune smeća i praznih plastičnih flaša koje plutaju Miljackom.

Javni radovi obuhvataju čišćenje Miljacke od Vijećnice do RTV doma, te otvorenog dijela Koševskog potoka u Pionirskoj dolini i kod zgrade Kantona Sarajevo. Akcija bi trebalo da bude okončana 15. septembra.

Jedno što u nadležnim preduzećima predlažu je da građani koji primijete one koji bacaju smeće na mjestima koja za to nisu predviđena je da upute prijavu službi komunalnih redara pozivom na broj telefona: 033/660-000.

“Naši radnici trenutno ručno skidaju korov sa zidova korita rijeke Miljacke, kose travu, uklanjaju smeće na obalama, kaskadama. Moram priznati da je korove teško skidati sa zidova. Riječ je o vodozaštitnoj zoni i ne smiju koristiti hemijska sredstva”, ističe Suad Hećo, direktor Sektora za održavanje zelenih površina u “Parku”.

U preduzećima “Park” i “Rad” kažu da ima dovoljno kanta i kontejnera za smeće, ali da je bacanje smeća u rijeke, potoke i na zelene površine odraz naše kulture. Sličnog mišljenja su i građani.

“Ne razmišljamo o posljedicama da smeće može prouzrokovati poplave ili druge probleme u vodotoku naših rijeka. Mnogo je i divljih deponija. Ljudi kada grade kuće, ne žele da plate odvoz na gradsku deponiju već građevinski materijal odlažu na zelene površine. Mislim da treba da poradimo na kulturi življenja i da budemo rigorozniji prema onima koji bacaju smeće na svakom ćošku”, kaže sugrađanka Mirsada Bulbi.

Ahmed čipa, glasnogovornik “Rada”, kaže da je u okviru javnih radova u ovoj godini uklonjeno najmanje 20 divljih deponija.

“Najviše deponija smo uklonili u Hrasnom brdu, Hrasnici, te na području Ilidže, Vogošće i Ilijaša. Ostalo je nekoliko divljih deponija koje ne možemo ukloniti zbog nepristupačnosti terena. To su strmi tereni gdje su deponije zarasle u žbunju. Preduzeće ‘Rad’ nema tehničke uslove da vrši uklanjanje takvih deponija”, objasnio je čipa.

Dodao je da odlaganje oko četiri tone smeća na gradsku deponiju košta oko 100 KM.

piše: Šejla Pertef

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *