Zapaljena olimpijska vatra

U hramu boginje Here u grčkoj Olimpiji, kolijevci antičkih Olimpijskih igara, danas je upaljen olimpijski plamen.

Paljenje olimpijskog plamena (Grčka, 10. maj 2012)
Paljenje olimpijskog plamena (Grčka, 10. maj 2012)

Plamen je upalila visoka sveštenica Ino Menegaki, kako to to zahtjeva tradicija, sunčevim zracima uz pomoć konkavnog ogledala, da bi potom na drevnom olimpijskom stadionu plamenom bila zapaljena olimpijska baklja. Prvi nosač baklje bio je Spyros Gianniotis, trostruki olimpijac i svjetski prvak u daljinskom plivanju na 10 kilometara.

Plamen će na olimpijskoj baklji trkači u narednih osam dana štafetno nositi kroz Grčku, a 17. maja baklju će na atinskom stadionu Panathinaiko preuzeti britanski zvaničnici iz Organizacijskog odbora Olimpijade London 2012. (LOCOG) i prevesti ga u Veliku Britaniju.

Olimpijska će baklja svoj put po Velikoj Britaniji započeti 19. maja 2012. godine. Tokom sedamdeset dana se preći 12.800 km, posjetit će oko hiljadu zajednica a nosiće je 8.000 osoba. baklja će 27. jula stići na Olimpijski stadion u Londonu, gdje će se upaliti plamen na gorioniku, čime će biti obilježen početak Olimpijskih igara.

Olimpijske igre u Berlinu 1936. godine, bile su prve Igre na kojima je olimpijska baklja prenošena u olimpijskoj štafeti od Olimpije do grada domaćima. Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog odbora 2009. odlučio je zbog sve zahtjevnije organizacije ukinuti tu tradiciju, pa je nakon Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine, štafetu ograničio samo na zemlju domaćina.

Olimpijska štafeta za Olimpijadu u Londonu 2012. kratko će posjetiti još jednu državu, susjednu Republiku Irsku i 6. juna 2012. godine proći Dublinom.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *