Zaraza na KCUS: Nema razloga za paniku

Klinički centar KoševoFederalni ministar zdravstva Safet Omerović kazao je da prema izvještajima koje ministarstvo dobija od kantonalnog resornog ministarstva i Ureda za inspekciju nema razloga za paniku kad je u pitanju bakterija MRSA, ali da ima mjesta za velike aktivnosti u zdravstvenoj ustanovi, koje adekvatno poduzimaju zdravstveni profesionalci i menadžment KCUS-a.

“Prema izvještajima, problem postoji, mora se rješavati. U tom smislu se poduzimaju sve aktivnosti, ali nema razloga za paniku”, kazao je ministar. Precizirao je da je zaražena jedna spremačica i jedna medicinska sestra, te da su brisevi najbolji pokazatelj da li tih bakterija ima. “Brisevi se i inače redovno uzimaju zdravstvenim djelatnicima bez obzira na to gdje rade jer svi možemo biti nosioci takvih bakterija. One su pritajene i postaju manifestne tek kad prodiru dublje u organizam”, kaže ministar.

Naglasio je da je klinička manifestacija očita, te da se simptomi ne mogu sakriti “sve i kad bi to neko htio, ali nikom nije u interesu da se to sakrije”.

Ministar kaže da je svjestan kako su uslovi na Ginekološko- akušerskoj klinici prilično loši, ali da zdravstveni profesionalci i menadžment KCUS-a poduzimaju sve potrebne mjere.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u NekategorisanoOznačeno

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *