Zaštita djece koja borave na ulici

djecaKao nastavak implementacije projekta “Dnevni centar za djecu koja obavljaju rad na ulici u KS”, a čiji je cilj aktivnije međuinstitucionalno djelovanje potpisnika u zaštiti i ostvarivanju prava ove djece, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Emina Dubravić, ministar unutrašnjih poslova KS Željko Mijatović, ministar obrazovanja i nauke KS Safet Kešo, te pomoćnica ministra zdravstva KS Alma Kadić potpisali su danas sa direktoricom javnom ustanovom “Kantonalni centar za socijalni rad” Mirsadom Poturković – “Protokol o zaštiti djece koja borave na ulici”.

“Naš cilj je da djeci koja svakodnevno borave i rade na ulici ili prose, ponudimo osim psihosocijalne podrške i zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, te zaštitu od zanemarivanja i zlostavljanja od strane roditelja. S tim u vezi, predviđeno je da u saradnji sa resornim ministarstvima, a u skladu sa važećim zakonskim odredbama koje regulišu ovu oblast pravovremeno i adekvatno reagujemo na pojave zloupotrebe djece”, kazala je direktorica Poturković.

Važnost zajedničkog djelovanja na suzbijanju ovih problema istakao je i ministar Mijatović, koji je najavio edukaciju službenika Ministarstva unutrašnjih poslova KS u radu sa maloljetnicima i osobama koje vrše nasilje, a koja će se provoditi u saradnji sa Centrom za socijalni rad. On smatra da će se na ovaj način mnogo više učiniti i na suzbijanju organizovanog prosjačenja u KS.

“Ovaj projekat značajan je iskorak u resocijalizaciji i uključivanju ugrožene djece u normalne tokove života, uključujući i veliki broj njih koja osim iz KS, dolaze i iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine”, kazala je ministrica Dubravić.

Potpisivanje protokola podržao je i direktor regionalne kancelarije “Save the Children Norway” za jugoistočnu Evropu Bjorn Hagen čija organizacija pruža finansijsku podršku za realizaciju projekta.

U posljednja tri mjeseca kroz Dnevni centar za djecu koja obavljaju rad na ulici u KS prošlo je 78 djece.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *