Zaštita mladih od trgovine ljudima

Crveni križ / Crveni krstCrveni križ svake godine realizuje niz projekata čiji su korisnici pripadnici svih generacija sa područja Centar.

Tako se već tradicionalno realizira projekt kućne njege za stare i bolesne, organiziraju ljetovanja djece iz porodica slabijeg imovinskog stanja, te različite edukacije poput obuke iz pružanja prve pomoći…

U decembru 2009. godine općinski Crveni križ realizirao je edukaciju omladinaca o temi “Antitrafficing”.

Šesnaest mladih volontera Crvenog križa Centar i četiri edukatora iz organizacija Crvenog križa iz Zagreba i Osijeka su od 17. do 20. decembra učestvovali u edukativnim radionicama koje su održane u Mostaru.

Obrađene su teme: pojam, vrste i prevencija trgovine ljudima, pristup žrtvama, prijavljivanje počinilaca i suradnja sa državnim institucijama, smještaj spašenih žrtava i briga o njima do osuđivanja počinilaca, te njihova daljnja socijalizacija.

Eduaktori su održali predavanja nakon kojih su mladi su postavljali pitanja, zajednički pronalazili odgovore, komentirali pripremljeni materijal – novinske članke, informativne biltene, zaključke održanih okruglih stolova, radionica i slično.

Zaključeno je da se u javnosti veoma malo zna o ovom problemu i da je neophodno informirati mlade o svim njegovim segmentima kako bi se širenjem znanja o ovoj temi smanjio broj mladih, ali i odraslih osoba koje bi mogle pasti u razne zamke, vrbovanja i obmane trgovine ljudima i postati žrtve ovog opasnog kriminala. Veća informiranost će doprinijeti da se smanji broj slučajeva gdje okruženje ne uočava da je neko žrtva trgovine ljudima. Educirani mladi će dalje prenositi stečena znanja u svom okruženju.

Trgovina ljudima predstavlja najgrublji vid ograničenja ljudske slobode i njene žrtve mogu postati djeca, mladi, kao i odrasli muškarci i žene.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *