Zaštita ugroženih staništa i vrsta

Čovječija ribicaU Sarajevu je jučer, u organizaciji Regionalnog centra za zaštitu okoliša za centralnu i istočnu Evropu, održan “Regionalni sastanak o ekološkoj mreži Natura 2000 – zaštita lokaliteta ugroženih vrsta i staništa”.

Sastanak je održan u okviru Regionalnog programa za obnovu okoliša za jugoistočnu Evropu kojeg finansira EU, u saradnji sa Vijećem za regionalnu saradnju.

Cilj sastanka je pružanje informacije o biodiverzitetu u EU i o ekološkoj mreži Natura 2000, učenje iz iskustava o uspostavljanju i upravljanju ove mreže i drugih ekoloških mreža.

Također se razgovaralo o ostvarenom napretku u regionu, kao i načinima povećanja učinkovitosti saradnje, naročito u prekograničnom kontekstu za različite organe vlasti i zainteresirane strane u zemljama kandidatima i zemljama potencijalnim kandidatima u jugoistočnoj Evropi o pitanjima zaštite okoliša i mogućem uspostavljanju mreže Natura 2000 i njene prateće mreže Emerald u JIE.

Među učesnicima su bili stručnjaci iz resornih ministarstava za zaštitu okoliša iz JIE, institucija za zaštitu prirode iz regiona, donatorske zajednice, međunarodnih finansijskih institucija i nevladinih organizacija aktivnih u relevantnim prekograničnim aktivnostima.

Vlade EU su 1992. godine usvojile zakonske akte kako bi se zaštitila najozbiljnije ugrožena staništa i vrste širom Evrope. Ovi zakonski akti se nazivaju Direktiva o staništima i dopunjuju Direktivu o pticama usvojenu 1979. godine.

U fokusu obje direktive je stvaranje mreže lokaliteta pod nazivom Natura 2000, a mreža Emerald je produžetak mreže Natura 2000 na zemlje koje nisu članice EU.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *