Zaštitite svoje bubrege – kontrolišite soj šećer

Ferhadija, SarajevoKampanjom pod sloganom Zaštitite svoje bubrege – kontrolišite svoj šećer, ove godine će biti obilježen 13. mart, Svjetski dan bubrega, a cilj je skrenuti pažnju javnosti i potaknuti ih da saznaju više o faktorima rizika, prevenciji i načinima liječenja bolesti.

Medicinski stručnjaci iz cijelog svijeta upozoravaju da bubrežne bolesti postaju veliki zdravstveni problem. Vodeći uzročnici pojave te bolesti su dijabetes i visoki krvni pritisak.

Podaci pokazuju da je stopa preživljavanja pacijenata oboljelih od hronične bolesti bubrega uzrokovane dijabetesom mnogo lošija nego kod pacijenata uzrokovanih drugim bolestima. Stoga je istaknut značaj prevencije te bolesti.

Kao vid prevencije, u subotau 13. marta 2010. godine ispred Katedrale će biti održano besplatno mjerenje nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska, te podjela edukativnih letaka o bubrežnim bolestima i faktorima rizika.

U okviru kampanje “Zaštitite svoje bubrege – kontrolišite svoj šećer” u Sarajevu je održan simpozij na kojem su medicinski stručnjaci govorili o dijabetesu kao uzročniku bolesti bubrega.

Od bolesti bubrega u svijetu boluje više od 500 miliona ljudi. Oko 1,5 miliona ljudi u svijetu živi zahvaljujući umjetnom nadoknađivanju bubrežne funkcije. Prema statističkim podacima, u BiH se 2.300 osoba liječi programom hemodijalize od čega ih 350 ima dijabetes. U KS-u ima 250 dijaliznih pacijenata, a život osoba na dijalizi veoma je ograničen i težak.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *