Zašto ne radi najatraktivniji bazen u gradu?

Bazenom Bentbaša je sve do prošle godine upravljao Džemo Šurković. Prošle godine bazen nije radio jer je pokrenut postupak utvrđivanja vlasništva

Bazen na Bentbaši

Najatraktivniji bazen u Sarajevu, obzirom na lokaciju i blizinu strogom centru Sarajeva, već godinama radi-ne radi, da bi prošle godine bio potpuno zatvoren. Od 1996. godine nije se znalo ko i kako gazduje vlasništvom sarajevske opštine Stari Grad, što je informacija koja sasvim dovoljno govori o odnosu prema društvenoj imovini. Dugotrajni proces uknjižavanja bazena na Bentbaši je dovršen i konačno je vlasništvo Opštine.

Ibrahim Hadžibajrić

“Bazeni Bentbaša su dati na korištenje Javnom preduzeću Bazeni koji upravljaju i bazenom na Otoci jer oni i ljudskim i materijalnotehničkim resursima mogu na pravi način odgovoriti ovom zadatku.”, kaže Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Opštine Stari Grad.

Bazenom Bentbaša je sve do prošle godine upravljao Džemo Šurković. Prošle godine bazen nije radio jer je pokrenut postupak utvrđivanja vlasništva, ali i zbog problema koje već nekoliko godina izaziva nivo Miljacke.

“Ja sam otvoren za sve pregovore i dogovore sa Opštinom. Imam Odluku Opštine Stari Grad u kojoj je navedena obaveza da se izmire sva dugovanja ranijem korisniku. Čekam da dovedu vještaka koji će utvrditi koliko mi duguju. Kada bih skinuo sve što sam uložio u bazen sigurno nikada više ne bi proradio, jer je riječ o milionskim ciframa.”, tvrdi Šurković.

Džemo Šurković

Neposredno nakon rata opštinske službe su konstatovale da je neophodno najmanje 300.000 KM za osposobljavanje jednog dijela bazena.

“Od tada do prije godinu dana uložio sam mnogo i ukoliko Opština ne bude pristala na poravnjanje, barem jednoga dijela dugovanja prema meni, sigurno ćemo završiti na sudu.”, najavljuje Šurković, naglašavajući da je bazen u odličnom stanju, te da ga je moguće odmah nakon čišćenja napuniti i otvoriti za kupače.

Problem bi mogla biti i brana koja nije dizana nekoliko godina. Nivo Miljacke je takav da bi svaka veća kiša potopila motore i filtere bazene što bi moglo dovesti do havarije.

“Tek kada se napravi detaljan pregled i analiza stanja u kojem su bazeni može se govoriti o terminu otvaranja sezone. Mislim da se treba detaljno očistiti, iako ne znamo u kakvom su stanju pumpe i filteri. Zato će stručnjaci morati sve pregledati.”, najavio je načelnik Hadžibajrić.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.