Zašto nije proglašeno stanje elementarne nepogode?

poplava u Osjeku, Sarajevo (6. januar 2010)Ako se prethodnih nekoliko dana, kada je uslijed nezapamćenih poplava u ilidžanskim i naseljima Novog Grada bilo odsječeno na desetine kuća, a mještani danima nisu mogli izaći napolje, nije proglasilo stanje elementarne nepogode, onda se postavlja pitanje šta se trebalo desiti kako bi se u nekim dijelovima Kantona, u ovom slučaju spomenute dvije općine proglasila elementarna nepogoda.

No, da bi se to učinilo, potrebno je da to urade najmanje dvije ili tri općine, u kojima tu nadležnost imaju načelnici.

Ni načelnik Novog Grada Damir Hadžić ako ni načelnik Ilidže Amer Ćenanović nisu pribjegli ovoj mjeri, bez obzira što je stanje na terenu možda to i zahtijevalo. U slučaju da općine proglase prirodnu nepogodu, to znači da one moraju nadoknaditi nastalu štetu, što je moguće jedan od razloga zašto to nije učinjeno.

Želimir Lalić, v. d. pomoćnika načelnika Novog Grada za Civilnu zaštitu, kaže da finansijski aspekt nije razlog zašto se nije pribjeglo ovoj mjeri.

“Nije bilo elementa za to. Životi građana moraju biti ugroženi, naselja odsječena, komunikacija prekinuta, klizišta pokrenuta… Dakle, nije bilo elemenata da se proglasi stanje elementarne nepogode, s obzirom na to da građani nisu bili životno ugroženi, a izuzev nekoliko odsječenih kuća, cijelo vrijeme smo imali komunikaciju sa mještanima poplavljenih naselja. Jednostavno, nisu se stekli uslovi za proglašenje stanja elementarne nepogode”, ističe Lalić.

piše: Elvedin Hromo

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *