Zatvorena Sarajevska zima

Zatvaranje Sarajevske zime 2011
Zatvaranje Sarajevske zime 2011
Ceremonijom podizanja tri zastave: Sarajevske zime, Koncert halla Sarajeva i zastave “Sarajevo 2014.”, na terenu gdje će biti izgrađen Koncert hall u Sarajevu, zatvoren je Festival “Sarajevska zima”.

“Već deset godina čekamo da počne gradnja Koncert halla u Sarajevu. Vjerujem da će ovu koncertnu dvoranu izgraditi Općina Centar, Grad Sarajevo, Kanton Sarajevo i ostale općine KS, kao i ostale bh. općine, uz podršku Evropske unije i odgovarajućih svjetskih fondova koji su vezani za projekat urbane kulture – Koncert hall Sarajevo”, rekao je direktor Festivala “Sarajevska zima” Ibrahim Spahić. Prema njegovim riječima, izgradnja ove dvorane predstavlja rezultat projekta Sarajeva i Rima.

“Između 400 projekata izabran je samo jedan, dvorana će biti izgrađena 14,5 metara pod zemljom, na Marindvoru, a imaće tri koncertne dvorane, te će tako biti stvoreni uvjeti da napravimo i muzički park, u kojem će se takođe moći slušati muzika kao i u Koncert hallu”, kazao je Spahić.

Istakao je da ovo predstavlja jedinstven poduvhat u Evropi, ali i svijetu, te da će u njegovoj realizaciji učestvovati najbolji mladi arhitekti svijeta. Naglasio je da današnje podizanje zastava na jarbole je ustvari znak podrške svjetskih umjetnika, kao i poziv bh. građanima, ali i Evropljanima da se udruže i daju podršku mladim talentima svijeta.

Spahić je predstavio još jedan projekat pod nazivom “Sarajevo 2014”. “Sve političke partije predstavljene kroz Komitet za kulturu i obrazovanje Evropskog parlamenta nedavno su se javno obavezale da će promovisati Sarajevo kao kulturni centar Evrope za 2014. godinu iz mnogo razloga. Prvi je da se ovoj generaciji mladih Evropljana pruži prilika da grade drugačiju Evropu, Evropu kulture, te da 100 godina od početka Prvog svjetskog rata Sarajevo 2014. godine bude mjesto izgradnje mira, kao i stvaranja sasvim drugačije Evope”, rekao je direktor Festivala “Sarajevska zima”.

Tri zastave koje su danas podignute u blizini zgrade Parlamenta BiH trebale bi svjedočiti o novoj generaciji mladih koja je sposobna da gradi Evropu iz temelja. “Nije Evropa repa bez korijena jer ima BiH, ali ni BiH takođe nije repa bez korijena jer ima Evropu”, poručio je Spahić.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *