Zatvori kao prevencija delinkvenciji

Danas je u Sarajevu održan sastanak premijera kantona Sarajevo Besima Mehmedića sa Feliksom Vidovićem, federalnim ministrom pravde i predstavnicima kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Na sastanku je dogovoreno da komisija u petak posjeti kazneno-popravnu ustanovu u Ustikolini i dostavi svoje mišljenje o radovima i novcu potrebnim za unapređenje sigurnosti tamošnjeg zatvorskog objekta te za proširenje smještajnih kapaciteta u njemu za 20 i više mjesta.

zatvor u Ustikolini

Dogovor Mehmedića i Vidovića je prvi zadatak koji se namjerava realizovati ODMAH, a u finansijskoj i drugoj koordinaciji kantonalne vlade i vlade bosanskohercegovačkog entieta Fedaracija BiH, nakon posljednjih nemilih događaja u Sarajevu u kojim se desilo i svirepo ubistvo Amara Mistrića, koje je aktueliziralo i prošlogodišnje ubistvo Denisa Mrnjavca kao i “nevjerovatnu” činjenicu da se stotine kriminalaca nalaze na slobodi zbog nedostatka zatvorskih kapaciteta.

Sastanak je usljedio nakon što su građani protestima i blokadom glavne saobraćajnice u Sarajevu zatražili od nadležnih sigurnost i zaustavljanje kriminala.

Besim Mehmedić je najavio i razgovore sa čelnim ljudima Općine Hadžići o mogućnosti smještanja kazneno-popravnih kapaciteta i na toj lokaciji ukoliko to dozvoli lokalna zajednica, dok je ministar Vidović saopštio kako je u izgradnji specijalizirana ustanova ove vrste na području općine Orašje.

Ponovo je istaknuto i pitanje izmjene (poboljšanja) zakona sa ciljem sprječavanja nelegalnog držanja i nošenja oružja, na što je federalni ministar pravde napomenuo kako zakone ne treba mijenjati ishitreno i da o tome procjene treba dati stručnjaci.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *