Završen 49. internacionalni teatarski festival MESS

MESSDodjelom Grand prixa – Zlatnog lovorovog vijenca za najbolju predstavu komadu Isabellina soba, u izvedbi ansambla NeedCompany iz Belgije, u ranim jutarnjim satima u Sarajevu je zvanično završen 49. internacionalni teatarski festival MESS.

Pored glavnih festivalskih nagrada – Zlatnih i Srebrenih lovorovih vijenaca, dodijeljene su i posebne te nagrade medijskih pokrovitelja Festivala. U konkurenciji za nagrade bilo je 25 predstava.

Zlatni lovorov vijenac za najboljeg reditelja dobio je Paolo Magelli iz Hrvatske za predstavu Večeras improviziramo, dok su Zlatni lovorovi vijenci za najbolja glumačka ostvarenja pripali Erminu Bravi za ulogu u komadu Zvijer na mjesecu, te Viviane de Muynck za predstavu Isabellina soba.

Srebrni lovorovi vijenci dodijeljeni su i za svaku od tri festivalske kategorije te je onaj za najbolju predstavu u kategoriji World MESS pripao komadu Medeja iz Francuske, Srebrni lovorov vijenac za najbolju predstavu u kategoriji Mittel Europa predstavi Led iz Mađarske te Srebrni lovorov vijenac za najbolju predstavu u kategoriji Children MESS komadu Blizanke iz Hrvatske.

Nagrada Rejhan Demirdžić za najboljeg mladog glumca (do 30 godina) dodijeljena je Borisu Leru za ulogu u predstavi Usamljeni zapad te Francescu Borchi za izvedbu u komadu Večeras improviziramo.

Specijalna nagrada žirija pripala je glumačkom ansamblu mađarske predstave Led.

Uručene su i nagrade medijskih pokrovitelja Festivala MESS – Avazov Zmaj, dnevnog lista Dnevni avaz, dodijeljen je predstavi Led iz Mađarske, nagrada Hrabri novi svijet, magazina Dani glumačkom ansamblu Usamljeni zapad, Sound of MESS Radija Sarajevo predstavi Bez sjenke iz Austrije te specijalna nagrada majstoru tona predstave Isabellina soba.

Nagrada časopisa Tmača Art – Ključ Tmače pripala je komadu Druga strana iz Makedonije.

Glasovi publike sa prosječnom ocjenom 9,58 kao najboljom su predstavom ocijenili komad Ivana Popovskog Vremena… godišnja doba.

Direkcija festivala MESS ove je godine svoju najznačajniju nagradu Zlatni lovorov vijenac za izuzetan doprinos umjetnosti teatra već prethodno dodijelila dirigentu Oskaru Danonu te pozorišnoj kompaniji reditelja Harisa Pašovića, EastWest Centar, dok je nagradu Marko Kovačević za teatarsku kritiku uručila Safetu Plakalu.

O ovogodišnjim je laureatima odlučivao žiri u sastavu Gjergji Prevazi (Albanija), Damir Zlatar Frey (Hrvatska), Kinga Keszethelyi (Mađarska), Elie Malka (Francuska) i Tatjana Šojić (BiH).

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *