Završen festival čaja i ljekovitog bilja

Tea FestDodjelom tradicionalnih nagrada “Ljekoviti bosanski cvijet” u četiri kategorije te posebnih nagrada danas je u Sarajevu završen sedmi Međunarodni festival čaja i ljekovitog bilja “Tea-fest”, koji je organiziran na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović od 3. do 6. juna.

Na festivalu je učestvovalo oko 80 izlagača iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, te Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

Svoje proizvode prezentirali su na više od 85 štandova. Zlatni, srebreni i bronzani “Ljekoviti bosanski cvijet” u kategoriji Ljekovito bilje dobili su Sabira Topčagić – Iso flora Bihać, za neven, Eko farma Duboštica – Vareš, za majčinu dušicu, te Sefo d.o.o. SETI za kamilicu.

U kategoriji Čajni pripravci zlatnu nagradu “Ljekoviti bosanski cvijet” dobila je Biljana Maoča, srebrenu Ljekobilje Amila – za čaj Betula, te bronzanu Eko farma Duboštica -Vareš za planinski čaj. Rajkić Safet iz Sarajeva, Semikem d.o.o. Sarajevo, te Batinić Dragan – Sokolac tri su nagrađena u kategoriji Pripravci na bazi ljekovitog bilja, dok su u kategoriji Pčelinji proizvodi i preparati tri prvoplasirana Avdo Duranović iz Konjica, Abdurahman Trešnjo i Huso Faladžić iz Konjica, te Dervo Halilović sa Boračkog jezera. Nagradu “Sadik Sadiković”, koja se dodjeljuje za nesebičan doprinos i lično požrtvovanje u razvoju sektora ljekovitog bilja u BiH, dobila je Ljiljana Dunjić.

Nagrada Novi bh. proizvod pripala je Abdurahmanu Trešnji za proizvod Med sa cimetom, dok je nagradu Aktivan pristup očuvanju životne sredine osvojio Fahrudin Njemčević – Herba eko. Biljkom godine proglašena je heljda. Posebno priznanje za popularizaciju organske proizvodnje i bavljenja uzgojem heljde dodijeljeno je Samiru Mehoviću – Eko heljda. Nagrađeni su i učenici osnovnih škola sa najboljim literarnim i likovnim radovima rađenim o temi “Na livadi šarenoj”.

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu dr. Rankica Bahtijarević (predsjednica) te član Bedrija Alić sa Veterinarskog fakulteta u Sarajevu. Korespodentni član žirija bio je Mustafa čelilović s Federalnog poljoprivrednog zavoda. Sve su nagrade dodijeljene na osnovu ocjene kvaliteta organoleptičkih osobina i rezultata hemijskih analiza izvršenih u laboratoriji Federalnog zavoda za pojoprivredu.

Na Festivalu su proteklih dana predstavljeni najkvalitetniji proizvodi od ljekovitog bilja, široka lepeza čajeva i pripravaka na bazi ljekovitog bilja, pčelinji proizvodi, preparati na bazi pčelinjih proizvoda i ljekovitog bilja, kao i literatura i oprema za pčelarstvo.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *