Završena 5. Ekonomijada u Sarajevu

5. Ekonomijada u SarajevuNajveće okupljanje ekonomista u regiji održalo se po peti put od 11. – 15. marta 2009. godine u Sarajevu.

U proteklih pet dana u Sarajevu se održalo akademsko-sportsko okupljanje studenata ekonomskih i poslovnih fakulteta iz regiona sa osnovnom misijom da gradi mrežu studenata ekonomskih i poslovnih fakulteta iz Evrope koji će, kao budući poslovni ljudi, stečena prijateljstva proširiti i na međusobnu poslovnu saradnju promovišući Sarajevo kao centar okupljanja budućih lidera Evrope.

Pozivu za učešće na 5. ekonomijadi u Sarajevu su se odazvali fakulteti iz Hrvatske, Austrije, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Makedonije, te studenti iz cijele BiH. Oko 1000 mladih ljudi se susrelo u Sarajevu, gdje su imali priliku da se takmiče u okviru akademskog, te sportskog programa, a i da se druže u sklopu intenzivnog sadržaja koji im je omogućen.

Akademski program e5 – 5. ekonomijade je imao za cilj jačanje poduzetničkog duha kod studenata poslovnih i ekonomskih fakulteta iz cijele regije kao i pružanje temeljnih znanja i iskustava iz ove oblasti.

Akademski program se sastojao iz četiri dijela:
1) Istraživanje (9 dana prije početka e5 – 5. ekonomijade)
2) Predavanja na temu: „Poduzetništvo kao snaga za kreiranje regionalne stabilnosti i razvoja”
3) Iskustva iz prakse: mladi poduzetnici iz regije prezentuju vlastite uspješne kompanije i projekte
4) Studentsko takmičenje iz oblasti poduzetništva

U okviru akademskog programa takmičilo se 9 timova. Najbolji timovi su:
1. Tim Ekonomskog fakulteta Zenica
2. Tim Ekonomskog fakulteta Rijeka
3. Fakultet za poslovni menadžment u Mostaru

Finalne prezentacije učesnika Akademskog programa su bile na temu ”Lokalni fast food na regionalnom nivou”, gdje su studenti imali zadatak da kreiraju svoju kompaniju, u svom gradu, te da naprave plan njenog širenja u region.

5. Ekonomijada u Sarajevu, košarkaški turnir

Sportske igre su održane u dvoranama KSC Skenderija i FIS. Finalne utakmice sportskih takmičenja su se održale u subotu 11. 03. nakon čega je uslijedilo proglašenje pobjednika i dodjela pehara i medalja. Odličja su osvojile ekipe prema sportovima kako slijedi:

Košarka (m): 1. mjesto – Ekonomski fakultet u Sarajevu, 2. mjesto – Ekonomski fakultet u Zenici, 3. American College of Management and Tourism, Dubrovnik (ACMT). Članovi ekipe EFSA, koja je osvojila prvo mjesto su: Turbo Emir, Bajrović Dženan, Kurešepi Adnan, Suljagić Amar, Bahtanović Ervin, Karavdić Mersad, Rovčanin Edin, Uštović Nihad, Pećerović Armin.

Fudbal/Nogomet (m): 1. mjesto – Ekonomski fakultet RIjeka, 2. mjesto Ekonomski fakultet Pula, 3. mjesto – Ekonomski fakultet u Sarajevu.

Odbojka (ž): 1. mjesto – Ekonomski fakultet Rijeka, 2. mjesto – Ekonomski fakultet u Sarajevu, 3. mjesto – Ekonomski fakultet u Zenici.
5. Ekonomijada u Sarajevu, nightlife

U okviru NightLife programa bili su pripremljeni raznoliki sadržaji. U klubu Sloga je bio priređen Welcome party, zavaba dobrodošlice u okviru prve noći Ekonomijade. U okviru druge noći NightLife, koja se održala u diskoteci Inn, prisutne je zabavljao Amel Ćurić sa bendom. U trećoj noći ovog programa studenti su imali priliku da se opuste u klubu Boulevard uz house i dance muziku.

Kao i svake godine mladi ekonomisti su imali priliku sa turističkim vodičima obići grad, kupiti suvenire, a na dan njihovog odlaska su se uputili na olimpijsku planinu Jahorinu. Promocija bh kuhinje i tradicionalnih jela je također bilo nešto što je zaokupilo veliku pažnju učesnika.

Organizator projekta udruženje mladih „Vision” u saradnji sa Ekonomskim fakultetom u Sarajevu zahvaljuje još jednom svim medijskim kućama koje su posvetili izuzetnu pažnju ovom projektu koji ima istinski značaj kako za Sarajevo tako i za cijelu BiH.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *