Završeni Dani Sarajeva u Beogradu

Sebilj česma, BeogradPerformansom ispred sebilj česme na Skadarliji i predstavom “Zvijer na mjesecu” Narodnog pozorišta Sarajevo juče je zatvoren 3. festival “Dani Sarajeva” u Beogradu.

Tokom četiri dana trajanja ove manifestacije, beogradska publika imala je priliku da se kroz četiri pozorišne predstave, nekoliko koncerata i DJ nastupa, izložbe i filmske projekcije upozna sa savremenom kulturnom scenom Sarajeva.

U Beograd je na festival došlo više od 250 umjetnika i umjetnica, političara i političarki iz Sarajeva. Tokom tri javne panel diskusije, održane u Centru za kulturnu dekontaminaciju, Beograđani/ke i Sarajlije/ke diskutovali su o važnim zajedničkim temama – slobodi kretanja, slobodi medija i izražavanja i slobodi udruživanja i opredeljivanja.

Damir Imamović Trio i Dubioza kolektiv tokom festivala su održali koncerte u punoj Velikoj sali beogradskog Doma omladine, a u Beogradu su premijerno prikazani filmovi “Queer Sarajevo Festival 2008” i “Demokratija u prevodu”.

Beogradska publika oduševljeno je reagovala na predstave “Budućnost je u jajima”, “Vremenski tunel” i “Mortal kombajn”, a predstava “Zvijer na mjesecu” dva puta zaredom je izvedena u Ateljeu 212.

“Ja sam zaista iznenađen kako je ovo ispalo. Očekivao sam da će nam biti lijepo u Beogradu, ali je zaista bilo predivno i iznad očekivanja. Festival je bio sjajno organizovan”, rekao je sarajevski glumac Ermin Bravo.

“Sjajno smo se proveli, a ja sam oduševljena jer će moj rad, ‘Urbani kalendar’, koji je tokom festivala bio predstavljen u staklenoj fasadi Jugoslovenskog dramskog pozorišta, nakon zatvaranja festivala biti izložen još nekoliko dana u galeriji ‘Supermarket'”, kazala je umjetnica Ajna Zatrić.

Tokom jučerašnjeg performansa ispred sebilj česme u Skadarliji, koju je Grad Sarajevo pred rat, 1989. godine, poklonio Beogradu, aktivisti i aktivistkinje pokreta Moja inicijativa čitali su poruke sa razglednica koje su Sarajlije/ke uputili Beograđanima/kama.

“Inicijativa mladih za ljudska prava dogovorila je saradnju sa teatarskim festivalom MESS. Sav prihod od ulaznica prodatih tokom ovogodišnjih ‘Dana Sarajeva’ biće uložen u umetnički projekat saradnje Sarajeva i Beograda”, rekao je Andrej Nosov, predsjednik Inicijative mladih za ljudska prava, koja je “Dane Sarajeva” organizovala u saradnji sa Gradom Beogradom – Agencijom za saradnju sa nevladinim organizacijama i evropsku harmonizaciju i Domom omladine Beograda.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *