Zbirka umjetničkih djela Bošnjačkog instituta

Ideja o formiranju zbirke umjetničkih djela Bošnjaka stara je koliko i ideja o osnivanju Bošnjačkog instituta.

Ismet Mujezinović, Susret naroda i boraca u Jajcu 1943, 1973.
Ismet Mujezinović, Susret naroda i boraca u Jajcu 1943, 1973.
Zbirka umjetničkih djela Bošnjačkog instituta je nastajala nekoliko decenija. Najprije je to bila privatna kolekcija Adil-bega Zulfikarpašića i njegove supruge Tatjane, zatim zbirka Bošnjačkog instituta.

Tu su zastupljeni najznačajniji bosanskohercegovački umjetnici, od Ismeta Mujezinovića, Hakije Kulenovića, Rizaha Štetića, Ibrahima Ljubovića, Voje Dimitrijevića, Mersada Berbera, Affana Ramića, Mevludina Ekmečića, do Safeta Zeca, Salima Obralića, Mehmeda Zaimovića…

Jedan broj umjetničkih djela je izložen u stalnoj postavci u galeriji u zgradi biblioteke, u Klubu Instituta i u Gazi Husrev-begovom hamamu. Kolekcija trenutno broji oko 1500 djela sa preko 200 zastupljenih autora.

Kolekcija sadrži slike, grafike, skulpture, levhe, tapiserije, i s obzirom na njenu veličinu, pokazala se potreba sistematizacije i formiranja nekoliko zasebnih zbirki. Svaka od ovih zbirki ukazuje na kulturnu misiju Bošnjačkog instituta, koje su već sada predmet pažnje kako historičara umjetnosti, tako i drugih istraživača kulturne historije Bosne i Hercegovine.

Vrijeme: Stalna postavka @ 9:00h do 19:00h
Mjesto: Bošnjački institut, Sarajevo

mapa područja
Pogledajte mapu

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *