Zdrava djeca su zdrava budućnost

prekomjerna težina djetetaNa Akademiji nauka i umjetnosti BiH u Sarajevu danas su predstavljeni rezultati rezultati istraživanja provedenog na uzorku od 2'318 učenika, devet osnovnih škola na području Kantona Sarajevo.

60 do 85 posto slučajeva gojazno dijete postaje gojazan čovjek.

Tema istraživanja je bila prekomjerna tjelesna težina koja u dječijem uzrastu predstavlja rizik za razvoj mnogih bolesti u kasnijem periodu života,a cilj projekta je posvetiti veću pažnju zdravlju djece i njihovim fizičkim aktivnostima, jer su zdrava djeca i potencijalni zdravi građani.

Problem gojaznosti je povećan u posljednjih nekoliko godina kako u svijetu tako i u Bosni i Hercegovini, a rezultat je smanjena fizička aktivnost obzirom da današnja djeca daleko više vremena provode ispred televizora i računara nego ikad ranije.

Istraživanje u Sarajevskom kantonu je pokazalo kako djeca jedan do dva sata provode sjedeći ispred televizora, a zatim i sjedeći u školi te prilikom učenja, dakle, veći dio dana djeca provode bez fizičke aktivnosti.

Osim ovog istraživanja predstavljeno je još jedno – Sport i zdravo srce. Ovim istraživanjem se željelo saznati da li djeca koja se bave sportom imaju dobro zdravlje, a istraživanje je provedeno na 450 sportista.

Rezultati su zadovoljavajući obzirom da niti jedno dijete koje je učestvovalo u istraživanju nije imalo srčanu manu koja bi bila fatalna u budućnosti.

Istraživanja, provedena u saradnji sa Zavodom zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo i ministarstvima obrazovanja i nauke, kulture i sporta KS te nadležnim zdravstvenim ustanovama, trajala su dvije godine.

“Nadam se da će uskoro slični projekti biti provedeni i u ostalim kantonima Federacije BiH, ali i na nivou države. U rješavanje ovog problema treba da se uključe i zdravstveni radnici, ali i obitelji i radnici u obrazovanju.”, rekao je Safet Omerović, Ministar zdravstva Federacije BiH, tokom ove prezentacije.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *