Željo i Sarajevo: Sport kao kultura kroz jubileje velikana

Muzej Sarajeva, u svojstvu institucije koja čuva, štiti i predstavlja historiju i kulturu Grada Sarajeva kroz različite aspekte života, priprema izložbu “Sport kao kultura kroz jubilej velikana”.

Karta za vječiti derbi, 1996
Karta za vječiti derbi, 1996

“Sport u današnjem vremenu poprima negativne konotacije i upravo zbog toga Muzej Sarajeva želi pokazati uspjehe, radosti i lijepu stranu sporta kroz godišnjice najtrofejnijih sarajevskih fudbalskih klubova, FK Željezničar (90. godina) i FK Sarajevo (65. godina).”, javljaju organizatori.

Na izložbi će se prvi put na jednom mjestu biti predstavljeni uspjesi oba kluba i u prijateljskoj atmosferi pokušati vratiti stari sjaj derbijima i sportu kao kulturi.

“Nekada su se navijači nadmudrivali u smišljanju sitnih pakosti jedni drugima, koje su na kraju uveseljavale i nasmijavale sve građane, a danas, nažalost, navijači više ne smiju ići na utakmice”, stoji u obavjesti koju šalje JU Muzej Sarajeva.

Muzej Sarajeva ovu izložbu priprema u saradnji sa upravama FK Željezničar i FK Sarajevo, a postavku će predstavljati najveći uspjesi klubova, njihovi dresovi, pehari, fotografije i snimci iz arhiva…

Izložba će biti otvorena od 20. decembra 2011. godine, u Maloj galeriji Brusa bezistana.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *