Zemaljski muzej BiH: Antičke fibule

Antičke fibuleU muzejskoj zbirci Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine pohranjeno je 444 primjerka antičkih i fibula iz prelaznih perioda.

Njihovo prisustvo je najčešće na lokalitetima koji su potvrđeni kao važna rimska administrativna, vojna i rudarska sjedišta (Domavia, Japra – Majdanište, Ilidža, Ljubuški, Livno, Turbe, Travnik i Mogorjelo).

Posebno se trebaju izdvojiti lokaliteti Ribić, Ripač i Jezerine kod Bihaća, koji su, što potvrđuje i materijal, bili naseljeni u kontinuitetu od VIII stoljeća stare ere do početka II stoljeća nove ere.

Analiza zastupljenosti pokazuje da ih je najviše pronađeno na mjestima antičkih urbanih naselja, vojnih logora i utvrda, kasnoantičkih refugija i nekropola. Ovo se posebno odnosi na doline rijeka Bosne, Neretve, Une, Sane, Drine, Vrbasa, gdje je intenzitet naseljenosti i uopće rimskog prisustva bio najintenzivniji.

Fibule iz zbirke Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine u najvećem broju slučajeva su izrađene od bronze, a manji broj od srebra. Krajnja hronološka determinacija fibula može se okvirno definirati od I stoljeća stare ere do početaka VIII stoljeća.

Vrijeme: od 1. juna 2010 do 30. septembra 2010 @ 10:00h do 14:00h
Mjesto: Zemaljski muzej BiH, Sarajevo

mapa područja

Pogledajte mapu

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *